Obchody Światowego Dnia Mleka zaproponowała w 2001 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Mają one na celu promowanie działań związanych z przemysłem mleczarskim oraz walorów zdrowotnych mleka. Większość państw organizuje obchody 1 czerwca, choć niektóre świętują tydzień przed lub po tej dacie.
Jak wskazuje Polska Izba mleka, to nie przypadek, że 1 czerwca obchodzimy dwa ważne święta: Dzień Dziecka i Światowy Dzień Mleka.
„Oba święta są ze sobą nierozerwalnie połączone ze względu na to, jak istotną rolę mleko i jego przetwory pełnią szczególnie w rozwoju młodych organizmów. Produkty mleczne są źródłem wielu cennych witamin (A, D, E, K, witamin z grupy B), minerałów (wapń, magnez, potas, cynk), probiotyków oraz łatwostrawnego białka. Wszystkie te składniki są potrzebne w okresie wzrostu i pozytywnie wpływają na zdrowie dzieci. Dlatego też nasi milusińscy powinni pić 3-4 szklanki mleka dziennie lub zamienić mleko jogurt naturalny, kefir i kilka plasterków sera. Przy tak ważnych świętach nie może zabraknąć także uwielbianych przez dzieci lodów! Wszystkiego zdrowego i mlecznego!” – podkreśla PIM.
O walorach zdrowotnych mleka powinniśmy pamiętać jednak przez cały rok, gdyż regularne spożywanie przetworów mlecznych pozytywnie wpływa na organizm. Co ważne, dotyczy to wszystkich grup wiekowych.

Czytaj więcej
Mleko A2 – dobra opcja dla senioraMleko zawiera szereg składników prozdrowotnych. Poza witaminami, mikro- oraz makroelementami nalezą do nich również CLA i NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), o właściwościach przeciwmiażdżycowych i antynowotworowych.
Warto też pamiętać o pozytywnym działaniu mlecznych produktów fermentowanych, które oprócz szczepów baterii fermentacji mlekowej mogą zawierać również szczepy o działaniu probiotycznym. Mogą dostarczać również witaminy z grupy B i D, inulinę, czyli probiotyk, tj. składnik pokarmowy nieulegający trawieniu, a wspierający prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej, oraz białka serwatkowe, którym w wyniku wielu badań przypisano m.in. działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, antywirusowe i antynowotworowe.