Pierwszy dzień czerwca to nie tylko Dzień Dziecka, ale i Światowy Dzień Mleka. Jego obchody zaproponowała ponad 20 lat temu Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Większość państw organizuje obchody pierwszego czerwca, choć niektóre świętują tydzień przed lub po tej dacie.
Celem tego święta jest propagowanie spożycia mleka oraz promowanie jego walorów prozdrowotnych.

Czytaj więcej
Czy polscy konsumenci są gotowi na mleko A2?Mleko dobre dla każdej grupy wiekowej
Oczywiście, o walorach zdrowotnych mleka powinniśmy pamiętać nie tylko na początku czerwca, gdyż najlepszy wpływ na organizm ma regularne spożywanie przetworów mlecznych. Co ważne, choć najczęściej podkreślana jest szczególna rola mleka w rozwoju młodych organizmów, pozytywny wpływ dotyczy wszystkich grup wiekowych.
Szereg składników prozdrowotnych
Mleko zawiera szereg składników prozdrowotnych. Poza witaminami (A, D, E, K, witamin z grupy B), minerałami (wapń, magnez, potas, cynk), probiotykami oraz łatwostrawnym białkiem należą do nich także CLA i NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), o właściwościach przeciwmiażdżycowych i antynowotworowych.

Czytaj więcej
Czy warto jeść ser żółty?
Czytaj więcej
Twaróg - dlaczego warto włączyć go do diety?Produkty fermentowane korzystne dla zdrowia
Na uwagę zasługują także produkty fermentowane, które poza szczepami bakterii fermentacji mlekowej mogą zawierać szczepy o działaniu probiotycznym. Produkty z tej grupy mogą dostarczać również witaminy z grupy B i D, inulinę, czyli probiotyk, tj. składnik pokarmowy nieulegający trawieniu, a wspierający prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. Korzystny wpływ wywierają też zawarte w nich białka serwatkowe, którym w wyniku wielu badań przypisano m.in. działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, antywirusowe i antynowotworowe.
Komentarze