PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Efektywna konserwacja pasz objętościowych

Efektywna konserwacja pasz objętościowych
Szybkie obniżenie pH materiału paszowego zapobiega jego psuciu i utracie wartości odżywczych, fot. Ł.Ch.

Pasze objętościowe są niezwykle istotne w żywieniu bydła. W czasie zbiorów pierwszych zielonek, z których większość musi zostać zakonserwowana, należy pamiętać o dużym wpływie ich jakości na opłacalność produkcji mleka czy mięsa wołowego.



Kluczowym aspektem dla sukcesu hodowlanego w przypadku bydła jest maksymalizacja udziału kiszonki o dobrej jakości (ok. 50-70 proc.) w dziennej dawce pokarmowej. W obecnej sytuacji ryzyka wystąpienia susz, a tym samym niższych plonów pasz objętościowych (zielonek), szczególnie ważne staje się prawidłowe przygotowanie kiszonek, zapewniające jak najmniejsze straty materiału, zarówno w fazie zbioru, jak i konserwacji, jak również później po ich otwarciu. Zgodnie z informacjami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) najważniejszymi patogenami występującymi w kiszonkach są: Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, jak również mykotoksyny.

Zła konserwacja zielonek może prowadzić do znaczącego spadku ilości składników pokarmowych (cukry zużywane przez bakterie tlenowe, białka rozkładane w procesie gnilnym), gorszego pobrania spowodowanego złym smakiem (obecność kwasu masłowego, nieprawidłowa fermentacja octowa itd.) oraz do obecności niebezpiecznych mykotoksyn (rozwój grzybów pleśniowych i wytwarzanie ich metabolitów). Prowadzi również do zwiększenia utraty suchej masy zakiszanego materiału nawet o ponad 20 proc.

Aby temu zapobiegać należy jak najszybciej skutecznie obniżyć pH w zakiszanym materiale do około 4. Łatwość zakiszania konkretnych pasz wynika z dużej zawartości cukrów, mniejszej ilości białka oraz optymalnej zawartości suchej masy (30-35 proc.). Co jednak robić gdy zbieramy zielonki o wysokiej zawartości białka i stosunkowo niskiej cukrów (lucerna, koniczyna, mieszanki traw z roślinami białkowymi) lub o niskiej zawartości suchej masy?

Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie mieszanin kwasów organicznych i ich buforowanych soli. Przykładem może być produkt Selko Herbiphorm, polecany przez Trouw Nutritnion, który szybko obniża pH materiału paszowego już w pierwszej fazie procesu konserwacji, zapobiegając jego psuciu i utracie wartości odżywczych, spowodowanych przez mikroorganizmy, takie jak drożdże, pleśnie i pałeczki jelitowe (bakterie Gram-dodatnie z rodziny Enterobacteriaceae), jednocześnie sprzyja rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, dzięki zawartości laktulozy i propanodiolu.

Dodatki szybko obniżające pH doskonale sprawdzają się również w ciężkich warunkach zbioru zielonek.  Mokry materiał paszowy (poniżej 30 proc. suchej masy), zanieczyszczony w trakcie zbioru sprzyja rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów gnilnych czy prowadzących fermentację masłową (beztlenowe laseczki przetrwalnikujące z rodzaju Clostridium). To prowadzi między innymi do znaczącej degradacji białka, głównie w okresie od zbioru do obniżenia pH. Dodatek kwasów organicznych natychmiast obniża pH, dzięki czemu zatrzymuje negatywny wpływ tych drobnoustrojów i chroni składniki pokarmowe przed rozkładem.

Jak podkreśla Trouw Nutritnion, Selko HerbipHorm to mieszanina wolnych i buforowanych kwasów organicznych, zatwierdzony do stosowania jako środki konserwujące do kiszonki. Do korzyści wynikających ze stosowania produktu zaliczono m.in. zachowanie składników odżywczych w kiszonce, ograniczenie rozwoju grzybów, pleśni i bakterii w kiszonkach przy jednoczesnym sprzyjaniu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, zminimalizowanie strat suchej masy oraz ograniczenie produkcji substancji antyodżywczych i antyżywieniowych.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.242.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.