Toukola Farm to typowe fińskie gospodarstwo mleczne, prowadzone przez małżeństwo Aino i Mikael Wathén, co ciekawe są już jedenastym pokoleniem, gospodarzącym na tym siedlisku. Posiadają stado 51 krów mlecznych i 87 hektarów gruntów ornych. W 1990 rozpoczęło się przestawianie gospodarstwa na produkcję ekologiczną, co ostatecznie zakończyło się w 1997 r., gdy rozpoczęto sprzedaż mleka ekologicznego. Ta decyzja była bardziej spowodowana chęcią obniżenia kosztów produkcji, niż zarobku na ekologicznym mleku, jak mówią właściciele - uniknąć sytuacji gdy zyski są zjadane przez rosnące koszty.
Aktualnie, mleko ekologiczne jest skupowane o ok. 20 eurocentów/l drożej od konwencjonalnego.
Roczna produkcja mleka w tym gospodarstwie wynosi 400 tys. litrów. Całość jest sprzedawana firmie Valio Ltd w celu wykorzystania na świeże produkty mleczne dystrybuowane na rynku fińskim. W rzeczywistości Valio jest własnością fińskich producentów mleka, która za pośrednictwem 15 regionalnych spółdzielni, zrzesza w sumie 5 tysięcy gospodarstw mlecznych. Jej produkty są eksportowane do 60 krajów na całym świecie.
Krowy w Tukola są karmione głównie kiszonką składającą się z roślin strączkowych (koniczyna, groch i fasola) oraz traw (tymotki i kostrzewy). 22% diety krów stanowią koncentraty paszowe: zbożowe (głównie owies) i wytłok z rzepaku (produkt uboczny z tłoczenia oleju). Wszystkie części diety są wytwarzane ekologicznie.
Zwierzęta wypasane są w okresie od późnej wiosny do jesieni, w sumie 4-5 miesięcy. Zimą korzystają z wybiegu przy oborach. Budynki mają spełniać bardziej funkcję schronienia przed wiatrem i deszczem, niż hali produkcyjnej.
Codzienna praca przy zwierzętach, w terenie i w biurze wykonywana jest wspólnie przez właścicieli i jednego pracownika, który pracuje 10 dni w miesiącu. Aktualnie małżeństwo nie myśli o rozwoju swojej produkcji i powiększaniu stada. Chcą, by utrzymało swój rodzinny ale i zrównoważony charakter produkcji.
Komentarze