PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

FAO: Globalna produkcja mleka wzrośnie o 1,7 proc. rocznie

FAO: Globalna produkcja mleka wzrośnie o 1,7 proc. rocznie
Fot.pixabay.com

Autor:

Dodano:

Tagi:


FAO, oczekuje się, że światowa produkcja mleka wzrośnie do 981 milionów ton do 2028 r., Co oznacza roczny wzrost o 1,7 proc. Wzrost produkcji będzie wynikał głównie z większych stad krów (+ 1,2 proc.), a mniej z powodu wyższej wydajności mlecznej (+ 0,4 proc.). Powodem tego jest fakt, że zwłaszcza w krajach o niższej wydajności mlecznej na krowę stada prawdopodobnie wzrosną.



Połowa wzrostu produkcji mleka w ciągu najbliższych dziesięciu lat ma być pokrywana przez Indie i Pakistan. Te dwa kraje będą miały około 30 proc. światowej produkcji mleka w 2028 r. UE nadal będzie drugim, co do wielkości producentem mleka. Wzrost produkcji mlecznej będzie jednak wolniejszy niż średnia światowa, ponieważ tylko niewielka część produkcji jest dostępna na eksport, a wykorzystanie krajowe wzrośnie jedynie minimalnie.

Światowa produkcja mleka w 2018 r wzrosła o 1,6 proc. do około 838 milionów ton. Z tego, według FAO, 81 proc. stanowiło mleko krowie, 15 proc. mleko bawole, a pozostałe 4 proc. to mleko kozie, owcze i wielbłądzie. Indie były największym na świecie producentem mleka, którego produkcja wzrosła aż o 3 proc. Indie nie mają jednak większego wpływu na handel na rynku światowym, ponieważ produkty mleczne z tego kraju są sprzedawane na całym świecie w minimalnych ilościach. Po raz pierwszy od czterech lat Chiny również odnotowały wzrost produkcji mleka, kraj ten jest największym na świecie importerem produktów mlecznych.

W 2018 roku zwiększyła się również produkcja trzech największych eksporterów mleka. Największy wzrost produkcji odnotowała Nowa Zelandia (3,2 proc.), a następnie USA (1,1% proc.) i UE (0,8 proc.). Głównym tego powodem była wyższa średnia wydajność mleczna przypadająca na krowę, ale w Nowej Zelandii sprzyjały również warunki pozyskania podstawowej paszy. Poprawiło to również dostępność produktów mlecznych na eksport.

W 2019 r. UE odnotowała od stycznia do sierpnia niewielki wzrost produkcji mleka o 0,3 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, podczas gdy w USA odnotowano praktycznie niezmienioną produkcję (+ 0,1 proc.). Z powodu niekorzystnych warunków pogodowych produkcja w Australii w pierwszych dwóch miesiącach sezonu mlecznego 2019/2020 (lipiec i sierpień) była o 6,9 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2018 r. Natomiast produkcja mleka surowego w Nowej Zelandii od czerwca do sierpnia 2019 r. wzrosła o 2,8 proc..

FAO szacuje, że globalna konsumpcja świeżych produktów mlecznych wzrośnie o 1 proc. na mieszkańca rocznie w ciągu następnej dekady. Oczekuje się, szczególnie silnego wzrostu w krajach rozwijających się, zwłaszcza w Indiach. W Europie i Ameryce Północnej do 2028 r. konsumpcja świeżych produktów mlecznych na mieszkańca spadnie, ale jednocześnie oczekuje się, że konsumpcja sera w tych regionach będzie nadal rosła. W ciągu ostatnich kilku lat wzorce konsumpcji w Europie i Ameryce Północnej zmieniły się wraz ze spożyciem większej ilości tłuszczu mlecznego, co prowadzi do zwiększonego spożycia pełnego mleka i śmietany. Zmiana ta wiąże się również z badaniami z zakresu nauk o żywieniu, które lepiej przedstawiają spożycie tłuszczu mlecznego. Ale badania wykazały również, że rosnący konsumenci coraz bardziej preferują naturalne smaki i mniej przetworzone lub zmienione produkty mleczne.

Podczas gdy niektóre regiony świata są w stanie zaopatrywać się w produkty mleczne same, to na przykład Afryka, Azja Południowo-Wschodnia i Bliski Wschód są zależne od rosnącego importu produktów mleczarskich z powodu zwiększającego się popytu. W szczególności w tych regionach wzrośnie import mleka w proszku, ponieważ handel mlekiem płynnym na dużą skalę byłby zbyt drogi.

Według FAO, około 8 proc. światowej produkcji mleka jest przedmiotem handlu międzynarodowego. W przypadku mleka pełnego i odtłuszczonego w proszku proporcja ta jest naturalnie znacznie wyższa, ponieważ produkty te można przechowywać dłużej (około 40 proc. światowej produkcji). Największymi eksporterami produktów mlecznych są Nowa Zelandia, UE, USA i Australia. Tych czterech głównych graczy w nadchodzących latach będzie miało 75 proc. udział w światowym eksporcie sera, 78 proc. pełnego mleka w proszku, 79 proc. masła i 81 proc. mleka odtłuszczonego.

UE jest dość konkurencyjna na światowym rynku standardowych produktów mlecznych. Według KE cena masła wynosiła średnio 4 044 dolarów amerykańskich za tonę w Unii na początku ostatniego tygodnia października, niższa niż w Oceanii  4,138 dolarów/ t, a USA 4 580 dolarów / t. To samo dotyczy sera cheddar, który kosztuje średnio 3 497 dolarów / t w UE, 3 738 dolarów / t w Oceanii i 4 643 dolarów / t w USA. W przypadku odtłuszczonego mleka w proszku cena w UE wynosiła 2 588 dolarów / t i była nieco wyższa niż 2 562 dolarów / t w USA, ale wciąż poniżej średniej ceny rynkowej w wysokości 2 775 dolarów / t w Oceanii. Jeśli chodzi o mleko pełne w proszku, Oceania (a w szczególności Nowa Zelandia) jest niekwestionowanym liderem rynku ze stabilną ceną 3 175 dolarów / t, przy 3 302 dolarów / t w UE i 3 913  dolarów / t w USA.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.16.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.