Nowy zakład produkuje białko i laktozę specjalnego przeznaczenia, do stosowania w żywieniu pediatrycznym, matek oraz sportowców, które Fonterra kieruje do jej klientów na całym świecie.
Szef koncernu,Theo Spierings mówi, że nowy zakład stanowi część całkowicie zintegrowanego międzynarodowego łańcucha dostaw Fonterry: od bramy gospodarstwa - bezpośrednio do globalnych konsumentów.
- Uruchomienie nowej fabryki w Heerenveen zwiększa możliwości dostarczania przez nas wysokiej jakości zaawansowanych produktów żywieniowych, które spełniają wymagania naszych priorytetowych rynków i klientów na całym świecie - komentuje Theo Spierings.
- Nasza współpraca z A-Ware Food Group pozwala nam na realizację wspólnych celów, jakimi są zwiększenie ilości i wartości naszych dodatków i produktów markowych - dodaje.
Hans Huistra dyrektor regionalny oddziałów Fonterry w Europie, na Bliskim Wschodzie, w Afryce oraz Rosji, twierdzi, że lokalizacja nowej fabryki pozwoli koncernowi lepiej obsłużyć swoją europejską i globalną bazę klientów.
Nowy zakład będzie produkował 5000 ton koncentratu białka serwatki i 25000 ton laktozy rocznie. Fabryka będzie pracować 24 godziny na dobę, 365 dni w roku. W zakładzie Fonterry pracuje już około 50 nowych pracowników.