Aukcja z 7. kwietnia br. na giełdzie Global Dairy Trade po niemal dwóch miesiącach zakończyła się dodatnim wynikiem. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,2 proc.

Na skutek wzrostu ogólnego indeksu cenowego, podrożała większość kategorii produktów mleczarskich. Podwyżki odnotowano w pięciu dostępnych kategoriach, z których najwyższa dotyczyła masła (+ 4,5 proc.) i laktozy (+ 4,4 proc.). Przeceny odnotowano zaś w trzech kategoriach, z których najbardziej dramatyczny spadek wystąpił w przypadku maślanki w proszku (- 11,9 proc.). Tego dnia sprzedano ogółem 20 302 t produktów mleczarskich, czyli o ok. 4 tys. t mniej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,4 proc.,
• Masło – wzrost o 4,5 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 11,9 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,2 proc.,
• Laktoza – wzrost o 4,4 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 2,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,8 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,1 proc.

Obecna sytuacja wywołana pandemią koronawirusa sprawia, że zachodzące na rynkach rolnych zmiany są dynamiczne i nieprzewidywalne. W związku z tym trudo pokusić się o jakiekolwiek prognozy, nawet krótkoterminowe. Z pewnością jednak, ograniczenia w eksporcie i gwałtowny spadek zamówień z sektora HoReCa, odbiją się na handlu i rentowności całego sektora.