Od dwóch miesięcy wyniki na giełdzie GDT na przemian spadają i rosną. Na wczorajszej sesji nastąpił znów spadek notowań cen przetworów mlecznych. Tym razem ogólny indeks cenowy spadł o 1,3 proc.

Obniżkę cen zaliczyły cztery kategorie przetworów mlecznych i również cztery uległy podwyżce, z czego największa dotyczyła nieoferowanej w poprzedniej aukcji maślanki w proszku (+ 17,7 proc.). Wprowadzona ostatnio do sprzedaży serwatka w proszku tym razem ponownie nie była oferowana.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,7 proc.,
• Masło – spadek o 3,5 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 17,7 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 3,6 proc.,
• Laktoza – wzrost o 3,9 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 2,7 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,3 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 1,1 proc.