Ostatnia aukcja GDT w tym roku zakończyła się na plusie, a tym samym stanowi pozytywny akcent jeśli chodzi o prognozy na przyszły rok. Po wielomiesięcznej przewie to drugi z kolei wzrost ogólnego indeksu cenowego, który tym razem wyniósł 2,2 proc.

Progres w notowaniach przyniósł podwyżki w niemal wszystkich kategoriach produktów mleczarskich. Wśród nich największe wzrosty wystąpiły w przypadku masła (+4,9 proc.) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (+4,0 proc.). Natomiast obniżkę odnotowano tylko w przypadku kazeiny (-2,1 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 4,0 proc.,
• Masło – wzrost o 4,9 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,2 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,6 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 2,1 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,4 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,3 proc.

Ostatnie dwa wyniki notowań produktów mleczarskich na GDT potwierdzają przerwanie serii dramatycznych spadków, jakie ciągnęły się od maja br. Szczególnie istotna była ostatnia aukcja, która pozwoliła zamknąć ten rok na plusie.