Kwiecień okazuje się miesiącem pozytywnych zmian na rynku produktów mlecznych. Już po raz drugi w tym miesiącu wzrosły ceny na platformie należącej do Fonterry – Global Dairy Trade. Przed dwoma tygodniami wzrost wynosił 2,1 proc, natomiast dziś kupujący byli skłonni zapłacić średnio o 3,8 proc. więcej.
Na wzrost średniej wartości cen, nałożyły się zwyżki niemal wszystkich produktów oferowanych na platformie GDT:
- laktoza o 8 proc.
- pełne mleko w proszku o 7,5 proc.
- kazeina podpuszczkowa o 7,5 proc.
- maślanka w proszku o 2,4 proc.
- masło o 2,0 proc.
- bezwodny tłuszcz mleczny o 1,6 proc.
- odtłuszczone mleko w proszku o 0,3 proc.
W stosunku do notowań sprzed dwóch tygodni spadła jedynie cen sera Cheddar o 3,9 proc.
Cieszy kolejny, dość pokaźny wzrost wartości pełnego mleka w proszku. Pokazuje to wzrostową dynamikę na międzynarodowych rynkach produktów mlecznych oraz daje nadzieję na zwiększenie się popytu na ten towar. Jeśli znajdą się kupujący zainteresowani również naszym krajowym mlekiem w proszku, może to pozytywnie wpłynąć na cenę mleka w Polsce.
Komentarze