Kwiecień okazuje się miesiącem pozytywnych zmian na rynku produktów mlecznych. Już po raz drugi w tym miesiącu wzrosły ceny na platformie należącej do Fonterry – Global Dairy Trade. Przed dwoma tygodniami wzrost wynosił 2,1 proc, natomiast dziś kupujący byli skłonni zapłacić średnio o 3,8 proc. więcej. 

Na wzrost średniej wartości cen, nałożyły się zwyżki niemal wszystkich produktów oferowanych na platformie GDT: 

  • laktoza o 8 proc. 
  • pełne mleko w proszku o 7,5 proc. 
  • kazeina podpuszczkowa o 7,5 proc. 
  • maślanka w proszku o 2,4 proc. 
  • masło o 2,0 proc. 
  • bezwodny tłuszcz mleczny o 1,6 proc. 
  • odtłuszczone mleko w proszku o 0,3 proc. 

W stosunku do notowań sprzed dwóch tygodni spadła jedynie cen sera Cheddar o 3,9 proc. 

Cieszy kolejny, dość pokaźny wzrost wartości pełnego mleka w proszku. Pokazuje to wzrostową dynamikę na międzynarodowych rynkach produktów mlecznych oraz daje nadzieję na zwiększenie się popytu na ten towar. Jeśli znajdą się kupujący zainteresowani również naszym krajowym mlekiem w proszku, może to pozytywnie wpłynąć na cenę mleka w Polsce.