Po trzech wzrostach z rzędu, indeks Global Dairy Trade (GDT) po ostatniej aukcji z 05. października br. nie uległ zmianie.
Pomimo braku zmiany ogólnego indeksu cenowego, znacząca część kategorii produktów mleczarskich podrożała. Największe podwyżki widoczne były w przypadku maślanki w proszku (+ 9,7 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+ 0,5 proc.). Spadek odnotowano jedynie w przypadku pełnego mleka w proszku (– 0,4 proc.). W ostatniej aukcji nadal niedostępna była serwatka w proszku.
Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 28 667 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o około 4 tys. ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją.
Wyniki ostatniej sesji GDT
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,4 proc.,
• Masło – wzrost o 0,4 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 9,7 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,7 proc.,
• Laktoza – wzrost o 0,4 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,5 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,4 proc.
Komentarze