Podczas ostatniej internetowej aukcji produktów mleczarskich Global Dairy Trade, odnotowano zarówno spadki jak i wzrosty cen kontraktów na poszczególne przetwory oferowane na platformie. Ostateczny bilans był jednak dodatni, indeks cen GDT wzrósł o 1,6 proc. do 987 pkt. (z 972 podczas aukcji odbywającej się 21 marca).
Podczas opisywanej aukcji, wzrosła wartość:
- Kazeiny podpuszczkowej o 6,9 proc.;
- Bezwodnego tłuszczu mlecznego o 2,5 proc.;
- Pełnego mleka w proszku o 2,4 proc.;
- Laktozy o 2,2 proc.
Spadła natomiast cena:
- Maślanki w proszku o 12,2 proc.;
- Sera Cheddar o 4,4 proc.;
- Masła o 1,6 proc.;
- Odtłuszczonego mleka w proszku o 0,8 proc.
Jak mówi Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A., analitycy oczekują, że w III kw. br. światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu. Będzie to spowodowane odbudową produkcji mleka wśród jego głównych eksporterów przy jednoczesnej stabilizacji popytu na produkty mleczne w Chinach. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszej prognozy są tempo wzrostu podaży mleka w Unii Europejskiej oraz w Nowej Zelandii, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach.
Komentarze