Po raz pierwszy w tym roku nastąpił spadek cen przetworów mlecznych na GDT. Trzy poprzednie sesje wykazywały tendencję wzrostową. Tym razem nastąpił spadek ogólnego indeksu cen, który wyniósł 0,5 proc.

Na ostatniej aukcji nowozelandzkiej giełdy wzrosły stawki wszystkich oferowanych produktów mleczarskich. Najwyższy wzrost indeksu cenowego odnotowano w przypadku maślanki w proszku (+ 8,4 proc.), której cena osiągnęła wartość 2039 USD/MT.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,9 proc.
• Masło – wzrost o 1,1 proc.
• Maślanka w proszku – nie oferowana
• Ser Cheddar – spadek o 1,3 proc.
• Laktoza – nie oferowana.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 0,7 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 3 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,3 proc.

Sytuacja na nowozelandzkiej giełdzie zaczyna pokrywać się ze zmianami na rynku mleka w Polsce. Ceny mleka w styczniu spadły aż o ponad 10 gr/l, czyli o 6,8 proc w porównaniu z grudniem 2017 r.

Więcej na temat funkcjonowania na zmiennym rynku mleka na najbliższej Konferencji Farmera z cyklu „Nowoczesna produkcja mleka”, która już 27 lutego odbędzie się w Piątnicy.
Zarejestruj się jeszcze dziś!