Po wyhamowaniu serii spadków cen produktów mleczarskich w ostatniej sesji, która zakończyła się niezmienionym wynikiem, można było mieć nadzieję na odwrócenie trendu. Sytuacja na globalnym rynku mleka ponownie jednak obrała kierunek spadkowy.

Poza ostatnim wynikiem na poziomie zerowym, wszystkie pozostałe aukcje począwszy od początku czerwca zakończyły się na minusie. Tym razem ogólny indeks giełdowy uległ obniżeniu o 3,6 proc.

Podczas tej sesji spadek cen zaliczyły niemal wszystkie kategorie produktów mlecznych. Obroniła się jedynie kazeina, która podrożała o 2,8 proc. Największa zmiana dotyczyła masła, którego notowania spadły o 8,5 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 6,9 proc.,
• Masło – spadek o 8,5 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 4,7 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 2,8 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,3 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – spadek o 2,1 proc.