Sesja GDT z 5. marca br. była siódmą z kolei, która zakończyła się wzrostem notowań przetworów mleczarskich. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł aż o 3,3 proc.

Wyraźny wzrost ogólnego indeksu cenowego przełożył się na podwyżki stawek w większości kategorii produktów mleczarskich. Największy wzrost cenowy odnotowano dla maślanki w proszku (+ 11 proc.). Przecenie uległy tylko dwie kategorie produktów mleczarskich, z których największa obniżka dotyczyła odtłuszczonego mleka w proszku (- 4,3 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 3,9 proc.,
• Masło – wzrost o 3,7 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 11 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 6 proc.,
• Laktoza – wzrost o 0,6 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 0,1 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 4,3 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 6 proc.

Sukcesywne wzrosty cen produktów mleczarskich na światowych giełdach, a także rosnąca cena skupu mleka w Polsce, wprowadzają pozytywne nastroje w branży i nadzieję na dłuższy okres stabilizacji.