Po trzech z rzędu wzrostach notowań produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade, ostatnia aukcja zakończyła się na minusie. Na aukcji z 3. listopada br. na GDT, ogólny indeks cenowy uległ spadkowi o 2 proc.

W wyniku negatywnej zmiany ogólnego indeksu cenowego, potaniała większość kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek wystąpił w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (- 4,4 proc.). Natomiast najwyższym wzrostem notowań wykazało się masło (+ 3,9 proc.).

W notowaniach nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 35 418 t produktów mleczarskich, czyli niecałe 770 t więcej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,6 proc.,
• Masło – wzrost o 3,9 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 1,2 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 0,8 proc.,
• Laktoza – nie oferowana,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 4,4 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 2,0 proc.

Ostatnie wzrosty notowań pokrywały się z podwyżkami cen surowca w kraju. Oby obserwowany spadek notowań na giełdzie GDT nie okazał się zapowiedzią spadków na krajowym rynku mleka.