Na wczorajszej sesji nowozelandzkiej giełdy doszło do czwartego z kolei spadku indeksu GDT, po dobrym początku roku z trzema wzrostami w styczniu i na początku lutego. Tym razem degresja ogólnego indeksu cenowego był niewielki i wyniósł 0,6 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 7 proc.,
• Masło – wzrost o 4,1 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 1 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 2,2 proc.,
• Laktoza – wzrost o 1,1 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 12,1 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,8 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 1,6 proc.

Spadki stawek dotknęły wprawdzie tylko dwóch kategorii, przy czym w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego obniżka była znacząca, wyniosła bowiem aż 7 proc. Spadki te w dużym stopniu zostały zrekompensowane podwyżkami na pozostałych pięciu kategoriach. Najwyższe wzrosty odnotowano w przypadku kazeiny (+12,1 proc.) oraz wracającego do łask masła (+4,1 proc.).