Wynik ostatniej aukcji na giełdzie Global Dairy Trade po raz trzeci z kolei, która zakończył się wzrostem notowań produktów mlecznych. Ogólny indeks cenowy podczas tej sesji wzrósł o 0,5 proc.

Wzrost choć niewielki, to jednak pozwolił utrzymać pozytywną tendencję na globalnym rynku mleka. Wynik tej sesji wpłynął na wzrost notowań większości kategorii produktów mleczarskich, z których największy wystąpił w przypadku kazeiny (+ 3,6 proc.). Największy zaś spadek wystąpił podobnie jak w poprzedniej aukcji w przypadku sera Cheddar (- 2,2 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,8 proc.,
• Masło – spadek o 0,4 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 2,2 proc.,
• Laktoza – nie oferowana.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 3,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 2,4 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – indeks bez zmian.

W ostatnim czasie zarówno na rynku mleka, jak i przetworów mlecznych nastąpiła stabilizacja cenowa. Zdaniem analityków na cenę surowca może mieć wpływ rosnąca podaż surowca.