Ostatnia aukcja na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się niewielkim spadkiem notowań produktów mlecznych. Ogólny indeks cenowy podczas tej sesji spadł o 0,4 proc. To trzecia z kolei sesja zakończona na minusie.

Negatywny wynik aukcji sprawił, że staniała większość kategorii produktów mlecznych, z których największy spadek dotknął bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 1,5 proc.). Z kolei, mimo spadku ogólnego indeksu giełdowego, wyraźnie wzrosły notowania kazeiny (+ 4,6 proc.) oraz maślanki w proszku (+ 3,4 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,5 proc.,
• Masło – indeks bez zmian,
• Maślanka w proszku – wzrost o 3,4 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 0,8 proc.,
• Laktoza – spadek o 0,9 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,6 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,7 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,8 proc.

Obecne trendy notowań produktów mleczarskich na rynku globalnym pokrywają się z tymi jakie odnotowuje się w kraju w przypadku cen skupu mleka. Stawki za surowiec w lipcu spadły ponownie do poziomu 130,16 zł/hl.