Ostatnia aukcja z 4. maja br. zakończyła się na niewielkim minusie. Był to drugi spadek z rzędu. Tym razem ogólny indeks giełdowy spadł o 0,7 proc.

Spadek ogólnego indeksu cenowego wpłynął na obniżki w większości kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek wystąpił w przypadku masła (- 12,1 proc.). Duży zaś wzrost odnotowano w indeksie maślanki w proszku (+ 14,4 proc.). Nadal jednak niedostępny jest indeks serwatki w proszku.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 22 020 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik niższy o ok. 3 tys. ton w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 4,2 proc.,
• Masło – spadek o 12,1 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 14,4 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 4,5 proc.,
• Laktoza – spadek o 2,0 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 2,0 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,2 proc.

Na nowozelandzkiej giełdzie w ostatnich tygodniach nie rysuje się jednoznaczny trend cenowy. Ciągle występują wahania notowań, ale o małej amplitudzie, dzięki czemu sytuacja na rynku uznawana jest nadal za stabilną.