Ostatnia aukcja GDT z 7. maja br. po raz kolejny zakończyła się plusie, choć niewielkim. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł tylko o 0,4 proc.

Nieznaczny wzrost notowań sprawił, że wzrosty cen uzyskano jedynie w trzech kategoriach, z których najlepiej wypadła kazeina (+3,1 proc.). W tej sesji przeważały jednak spadki notowań przetworów mleczarskich, z których największe dotknęły maślanki w proszku (-10,3 proc.). Z kolei indeks masła pozostał bez zmian, a serwatka w proszku nadal nie jest dostępna na aukcjach GDT.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,4 proc.,
• Masło – indeks bez zmian,
• Maślanka w proszku – spadek o 10,3 proc.,
• Ser Cheddar – spadek o 2,4 proc.,
• Laktoza – spadek o 2,7 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 3,1 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 2,8 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,5 proc.

Porównując notowania produktów mleczarskich na świecie i ceny surowca w kraju widać coraz większe rozbieżności. Stawki oferowane przez mleczarnie w Polsce, choć w niewielkim stopniu, to jednak spadają. Być może utrzymująca się w kraju susza wpłynie na ponowne wzrosty cen mleka, pytanie tylko, czy będzie z czego je wyprodukować.