Aukcja z 21. lipca br. na giełdzie Global Dairy Trade po poprzednim wysokim wzroście, tym razem zakończyła się spadkiem notowań. Ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 0,7 proc. Był to pierwszy spadek po czterech kolejnych wzrostach.
Ostatnia zmiana indeksu wpłynęła na obniżki w większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największe zmiany na minus widoczne były szczególnie w przypadku masła (- 4,9 proc.). Niewielki wzrost na tym samym poziomie odnotowano w przypadku sera Cheddar oraz pełnego mleka w proszku (+ 0,6 proc.).
Nadal w notowaniach niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 25 688 t produktów mleczarskich, czyli blisko 2 tys. ton mniej niż w poprzedniej aukcji.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,8 proc.,
• Masło – spadek o 4,9 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 0,6 proc.,
• Laktoza – spadek o 2,5 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,5 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,6 proc.
Komentarze