Aukcja z 18. sierpnia br. na giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się po raz trzeci z rzędu spadkiem. Tym razem ogólny indeks cenowy uległ obniżce o 1,7 proc. Ostatni duży wzrost notowań zarejestrowano na aukcji z 7 lipca br. (+8,3 proc.).

Ostatnia zmiana indeksu wpłynęła na obniżki w większości dostępnych kategorii produktów mleczarskich. Największe zmiany na minus widoczne były szczególnie w przypadku sera Cheddar (- 3,6 proc.) i laktozy (- 3,3 proc.). Niewielki wzrost odnotowano jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (+ 1,1 proc.).

Nadal w notowaniach niedostępny jest indeks serwatki w proszku, która już od dłuższego czasu widnieje na liście produktów. Tego dnia sprzedano ogółem 31 331 t produktów mleczarskich, czyli nieco ponad 1 tys. ton mniej niż w poprzedniej aukcji.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,9 proc.,
• Masło – spadek o 2,0 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – spadek o 3,6 proc.,
• Laktoza – spadek o 3,3 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,1 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 2,2 proc.