Sesja GDT z 19. marca br. była ósmą z kolei, która zakończyła się wzrostem notowań przetworów mleczarskich. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,9 proc.

Podczas tej sesji odnotowano silne wzrosty notowań, szczególnie w dwóch kategoriach produktów mleczarskich: masła (+ 9,3 proc.) oraz kazeiny (+ 9,7 proc.). Spadki wystąpiły w trzech kategoriach, z których najbardziej staniał bezwodny tłuszcz mleczny (- 3,1 proc.). Maślanka w proszku i serwatka w proszku podczas tej aukcji nie były oferowane.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 3,1 proc.,
• Masło – wzrost o 9,3 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana.,
• Ser Cheddar – wzrost o 3,9 proc.,
• Laktoza – spadek o 1,0 proc.,
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 9,7 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 2,4 proc.,
• Serwatka w proszku – nie oferowana
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 4 proc.