Na ostatniej aukcji z 1. grudnia br. na GDT, ogólny indeks cenowy uległ podwyżce o 4,3 proc., dzięki czemu dodatni kurs notowań produktów mleczarskich został utrzymany.

Wyraźny wzrost ogólnego indeksu cenowego wpłynął na podwyżki we wszystkich kategoriach produktów mleczarskich. Największy wzrost wystąpił w przypadku laktozy (+13,5 proc.), która odrabia straty po silnym spadku w poprzedniej sesji (- 18,8 proc.).

W zestawieniu oferowanych produktów nadal niedostępny jest indeks serwatki w proszku. Tego dnia sprzedano ogółem 32 062 ton produktów mleczarskich, czyli nieco ponad 3 tys. ton mniej w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,6 proc.,
• Masło – wzrost o 3,8 proc.,
• Maślanka w proszku – wzrost o 1,3 proc.,
• Ser Cheddar – wzrost o 2,4 proc.,
• Laktoza – wzrost o 13,5 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 3,6 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 5,0 proc.

Drugi z kolei wyraźny wzrost notowań produktów mleczarskich na giełdzie Global Dairy Trade, sprowadza poczucie stabilizacji na globalny rynek mleka. Na pozytywną ocenę sytuacji składają się również ostatnie podwyżki cen mleka na rynku krajowym.