Aukcja z 18. lutego na giełdzie Global Dairy Trade po raz drugi z kolei zakończyła się negatywnym wynikiem. To był jednocześnie drugi spadek notowań przetworów mlecznych w tym roku. Tym razem ogólny indeks cenowy spadł o 2,9 proc.
Ujemny wynik ostatniej aukcji, spowodował spadek notowań niemal wszystkich kategorii produktów mleczarskich. Największy dołek zaliczył bezwodny tłuszcz mleczny (- 5,5 proc.) oraz masło (- 3,9 proc.) Notowania wzrosły wyłącznie w przypadku sera Cheddar (+ 5,3 proc). Tego dnia sprzedano ogółem 28 181 t produktów mleczarskich.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 5,5 proc.,
• Masło – spadek o 3,9 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 5,3 proc.,
• Laktoza – indeks nie dostępny,
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 0,9 proc.,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 2,6 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks nie dostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 2,6 proc.
Pogarsza się sytuacja sektora mleczarskiego na nowozelandzkiej giełdzie, którą de facto śledzi cała laktosfera. Trudno jeszcze mówić o określonej tendencji cenowej po dwóch sesjach z negatywnym wynikiem. Na ocenę sytuacji trzeba poczekać do kolejnej aukcji.
Póki co, wyniki te nie przełożyły się na notowania cen surowca w Polsce. W kraju nadal obserwujemy nieśmiałą tendencję wzrostową. Oby więc nic w tej materii się nie zmieniło.
Komentarze