Grupa Hochland z Heimenkirch, która produkuje około 380 tys. ton sera rocznie, wzięła udział w rundzie inwestorskiej, która finansuje uruchomienie w pierwszej transzy o równowartości 9,3 mln euro. Oprócz mleczarni z Allgäu w rundzie finansowania zaangażowane są międzynarodowe fundusze, inwestorzy kapitału wysokiego ryzyka, inne firmy z branży spożywczej i duzi inwestorzy.
Według własnych informacji firma Re-Milk opracowała proces, za pomocą którego „produkty mleczne” mogą być wytwarzane wyłącznie w drodze fermentacji mikroorganizmów. Produktów tych, których nie można odróżnić od prawdziwego mleka krowiego i przetworów z niego wytworzonych. Proces ten powinien być w stanie drastycznie zmniejszyć zużycie zasobów ziemi i wody.
Według dyrektora generalnego Re-Milk dzisiejsze alternatywne produkty bezmleczne uwzględniają aspekty środowiskowe i zdrowotne, ale nie dają autentycznych produktów na bazie mleka, takich jak ser. Start -up wypełnia tę lukę, wytwarzając produkty mleczne z białkiem mleka bez potrzeby posiadania ani jednej krowy.
Według Re-Milk produkcja żywności przy pomocy zwierząt nie jest już zrównoważona i osiągnęła swoje granice pod względem ilości, podaży i wydajności, powodując jednocześnie „niszczycielskie” skutki dla planety.
Komentarze