PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

#HodowcyRazem o rzekomej szkodliwości mięsa

#HodowcyRazem o rzekomej szkodliwości mięsa
Produkty zwierzęce są jedynym naturalnym źródłem witaminy B12, fot. Shutterstock

Mięso oskarża się o to, że nie stanowi naturalnego źródła niezbędnych składników, powoduje otyłość, cukrzycę, choroby krążenia. Tymczasem nauka jest pewna. Od setek tysięcy lat produkty zwierzęce były obecne w diecie człowieka, stanowiąc źródło składników odżywczych i energii. Ich brak może być niebezpieczny i wymaga stosowania syntetycznej suplementacji, jak informują autorzy inicjatywy #HodowcyRazem.



Hodowcy zrzeszeni w ramach inicjatywy #HodowcyRazem zapowiedzieli niedawno podjęcie działań mających na celu obalenie powszechnych mitów dotyczących hodowli zwierząt, w tym rzekomej szkodliwości mięsa, stosowania antybiotyków w hodowli, wylesiania, emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenia gleby i zagrożenia dla bioróżnorodności.

Na realizację zapowiedzianych działań nie trzeba było długo czekać. Dziś #HodowcyRazem przedstawia argumenty dotyczące niezbędności mięsa w diecie człowieka.

Produkty zwierzęce są niezbędnym składnikiem diety

Organizacje pseudoekologiczne chcąc zniechęcić społeczeństwo do spożywania mięsa często posiłkują się argumentem o rzekomej szkodliwości produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to jednak niezgodne z wynikami badań.   

„Mięso oskarża się o to, że nie stanowi naturalnego źródła niezbędnych składników, powoduje otyłość, cukrzycę, choroby krążenia. Tymczasem nauka jest pewna. Od setek tysięcy lat mięso i produkty zwierzęce były obecne w diecie człowieka, stanowiąc źródło składników odżywczych i energii. Ich brak może być niebezpieczny i wymaga stosowania syntetycznej suplementacji. Odejście od diety mięsnej stanowi ryzykowny eksperyment, którego skutki w kolejnych pokoleniach są trudne do przewidzenia” – stwierdzają hodowcy.

Jak informuje branża, prymatolodzy badający zachowania się naczelnych, np. Franz de Waal z Yerkes National Primate Research Center na Uniwersytecie Emory, zauważyli, że mięso odgrywa ważną rolę w ich diecie. Zaś w rozwoju człowieka możliwość zdobycia wysokokalorycznego pokarmu stanowiła rewolucję.

Zawartość i skład aminokwasowy białka

„To dzięki mięsu człowiek zaczął dysponować nadwyżkami czasu pozwalającymi na rozwój kultury i cywilizacji. Dziś w opinii naukowców mięso to przede wszystkim zawartość i skład aminokwasowy białka. Białko to jest łatwo przyswajalne i ma dużą wartość odżywczą. Mięso, jaja oraz nabiał to nie tylko składniki diety niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białka pochodzenia zwierzęcego są istotnym źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych, niezbędnych do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, ale także odporność na choroby, gojenie ran czy stymulację procesów myślowych” – zaznaczają przedstawiciele branży.

Produkty zwierzęce to jedyne naturalne źródło witaminy B12

Ponadto produkty zwierzęce są jedynym naturalnym źródłem witaminy B12, zwanej kobalaminą, dostarczając organizmowi kobalt, jak podkreślają hodowcy dodając, że jego brak jest jednym z najczęściej występujących na świecie niedoborów pokarmowych i może być przyczyną szeregu dolegliwości związanych m.in. z dzietnością, przebiegiem ciąży czy rozwojem dziecka.

Zbilansowana dieta to podstawa

„Jaja, nabiał i miody są źródłem i składników odżywczych obecnych w ludzkiej diecie od dziesiątek tysięcy lat. O ich wartości świadczy fenomen tak zwanych niebieskich stref - regionów świata, których mieszkańcy żyją szczególnie długo, ciesząc się pełną sprawnością. Jednym z czynników łączących te strefy jest, według Dana Buettnera, niskokaloryczna zbilansowana dieta” – informuje branża.

Bazę takiej diety stanowią produkty roślinne, ale znajdują się również produkty pochodzenia zwierzęcego, jak sery, jogurty, miody, ryby, owoce morza oraz mięso. Istotne jest zachowanie odpowiedniej równowagi pomiędzy produktami pochodzenia roślinnego iż zwierzęcego.

Aby nie pozostać gołosłownymi, autorzy z inicjatywy #HodowcyRazem przedstawili listę źródeł obejmującą 19 prac naukowych opublikowanych w latach 1996-2016.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Jan 2021-04-23 16:22:17
    Poziom intelektualny sekcji komentarzy tej strony aż zniechęca do czytania. Pozdrawiam.
  • Raf 2021-04-20 09:46:33
    Jako Rolnik muszę stwierdzić że MIĘSO szkodzi jak widać PO wpisach co niektórym na forum FARMERA. Tylko oni nie wiedzą że jedzą produkty,, mięso podobne, z przemysłowej produkcji fermowej, odchlorowywane, doprawiane tablica Medelejewa i LAKIEROWANE wywarem dymu wedzarskiego by WSZYSTKO wyglądało i smakowało JEDNAKOWO i przeznaczone dla klienta WSCHODNIEJ UE. . A i jest magiczne słowo ulubione przez POLSKICH Konsumentów...... PROMOCJA 😜😜😜
  • Sołtysowa 2021-04-19 23:14:39
    żywienie optymalne - dr. Jan Kwaśniewski i jego sukcesy w leczenu i wyleczaniu ludzi z przewlwkłych chorób samym odżywianiem .... Wielki Polski Lekarz o którym zapomniano.
  • brzoza 2021-04-19 16:41:21
    Ci co żrą mięso umrą wcześniej ci co go nie jedzą nie spłodzą dzieci lub ich nie odchowają wybierajmy.
  • Polacy 2021-04-19 16:23:20
    Nie jedzą a żrą mieso powinni je zmniejszyć o połowe

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.144.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.