PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak budować bazę paszową przy niesprzyjającej pogodzie?

Jak budować bazę paszową przy niesprzyjającej pogodzie? Kiszonka z kukurydzy stanowi podstawę dawki pokarmowej krów mlecznych, fot. Ł.Ch.

O tym, jak eliminować negatywny wpływ warunków meteorologicznych na ilość i jakość pasz objętościowych, mówili specjaliści z programu „Krowie Na Zdrowie”.



Program „Krowie Na Zdrowie” budują cztery firmy: Barenbrug, Claas, Corteva Agriscience i De Heus. W ramach projektu w ostatnim czasie odbyła się konferencja online na temat pozyskiwania i wykorzystania pasz objętościowych w niesprzyjających warunkach pogodowych.

Jednym z prelegentów był Piotr Kowalski z Barenbruga, który zachęcał m.in. do wykorzystania poplonów w budowaniu bazy paszowej. W ten sposób w krótkim okresie produkujemy bardzo dużo materiału o wysokiej zawartości cukrów. Z kolei na użytki wieloletnie zalecał mieszanki oparte głównie na miękkolistnej kostrzewie trzcinowej, charakteryzującej się głębokim systemem korzeniowym, co uodparnia je na okresowe niedobory wody. Na słabszych glebach mieszankę warto dodatkowo wzbogacić kupkówką, szczególnie późnymi jej odmianami.

Na temat technik zbioru wpływających na poprawę jakości zbieranej paszy w trudnych warunkach meteorologicznych mówił Piotr Baurycza z Claasa. Zdaniem eksperta istotna jest długość cięcia zbieranego materiału dobierana w zależności od zawartości suchej masy. Parametr ten badany jest już automatycznie w nowoczesnych sieczkarniach. Ważne jest również rozdrobnienie. Od ustawienia kondycjonerów zależy m.in. poziom uwalnianej energii z paszy. Czujnik NIR w sieczkarni określa poziom parametrów paszy i na tej podstawie może regulować parametry cięcia, bądź stosowania inokulantów.

Hanna Nowak reprezentująca firmę Corteva, wyjaśniała jak przygotowywać kiszonki w trudnych warunkach meteorologicznych. - Trudne warunki uczą rolników przygotowywania dobrej jakości kiszonek – mówiła prelegentka. Przy sporządzaniu kiszonek w trudnych warunkach, ekspertka zachęcała do wykorzystywania inokulantów, wspierających prawidłowy przebieg fermentacji, w wyniku której uzyskujemy dobrej jakości, stabilną tlenowo kiszonkę.

Na koniec Krzysztof Adamczyk z De Heus przedstawił rozwiązania żywieniowe, które pozwalają wyeliminować problem niedoboru pasz objętościowych w dobie trudnych warunków meteorologicznych. Jak mówił Adamczyk, niedobór pasz to problem zarówno rolnika jaki i żywieniowca, ponieważ taka sytuacja wiąże się niekiedy z koniecznością zmian w dawce żywieniowej i uzupełnieniem deficytowych pasz innymi komponentami. Co możemy zrobić?
Możemy przy tej okazji dokonać przeglądu stada, wybrakować sztuki chore i problematyczne, które zużywają podobne ilości kiszonek, co inne sztuki. Warto też wykorzystać najlepsze pasze dla krów wysokoprodukcyjnych, które w najlepszy sposób wykorzystają dostępną suchą masę. Trzeba się również skupić na dokładnym zbilansowaniu dawki pokarmowej, co pozwala na maksymalne wykorzystanie dostępnych pasz.

Na koniec konferencji zaprezentowany został materiał filmowy wykonany podczas zbioru pierwszego pokosu, który odbył się w maju w gospodarstwie Pana Arenda Jana Hendriksa.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 75.101.243.64
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.