PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak kontrolować poprawność żywienia?

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 30-05-2020 06:46

Żywienie bydła mlecznego jest jednym z bardziej skomplikowanych procesów w całym łańcuchu produkcyjnym. Aby było ono efektywne, konieczna jest systematyczna kontrola wskaźników mówiących o poprawności żywienia.



Współczesne krowy mleczne osiągają coraz wyższe wydajności, za co odpowiada po części postęp hodowlany i wyższy genetyczny potencjał produkcyjny, ale również w dużej mierze wynika to z doskonałego żywienia i poprawy dobrostanu zwierząt. Niestety rosnąca wydajność wiąże się z większymi wymaganiami pokarmowymi zwierząt. Musimy produkować pasze coraz lepszej jakości, a kompozycja samej dawki pokarmowej staje się coraz bardziej skomplikowana w wyniku dopisywania do listy komponentów coraz to nowych pozycji. 

Podstawą badanie pasz

Punktem wyjściowym w procesie żywienia wysokowydajnych krów mlecznych jest znajomość wartości pokarmowej pasz stosowanych w dawce pokarmowej. Ze względu na bogactwo odmianowe uprawianych roślin, jak również zróżnicowaną technologię zbioru i konserwowania pasz, układania dawki pokarmowej nie można opierać już tylko na wartościach tabelarycznych. Konieczna jest analiza składu chemicznego każdej partii pasz stosowanych w żywieniu bydła. Dotyczy to w głównej mierze pasz objętościowych produkowanych w gospodarstwie. Analizę taką można wykonać we własnym zakresie, wysyłając próbki do laboratorium. Jednak obecnie wiele firm paszowych wykonuje takie analizy w ramach stałej współpracy z rolnikami, którzy kupują u nich pasze i dodatki paszowe. Korzystając z pomocy doradców żywieniowych firm paszowych, po uzyskaniu wyników badania pasz zazwyczaj układana jest bądź korygowana dawka pokarmowa. Podczas badania składu chemicznego pasz najczęściej określa się zawartość wody/suchej masy paszy, poziom białka ogólnego, włókna surowego, tłuszczu surowego, związków bezazotowych wyciągowych oraz popiołu surowego. Podstawowa analiza mówi o zawartości surowych składników dostępnych w przewodzie pokarmowym. Dopiero skorygowanie tych danych o współczynniki strawności daje pełną informację o poziomie wykorzystania poszczególnych składników paszy.

Analiza TMR-u

Ważną cechą TMR-u, oprócz tego, że musi być kompatybilny z aktualnym zapotrzebowaniem danej grupy żywieniowej, jest jego powtarzalność, czyli fakt, że każdego dnia powinien być taki sam dla określonej grupy żywieniowej. TMR należy poddawać analizie regularnie, a przynajmniej w sytuacjach, gdy wprowadzane są zmiany w dawce pokarmowej. Oprócz analizy składu chemicznego konieczna jest również ocena struktury fizycznej TMR-u, którą przeprowadza się za pomocą sit paszowych. 

Na rynku funkcjonują firmy, które przeprowadzają pełne audyty poprawności stosowania systemu TMR. Audyt taki składa się m.in. z oceny warunków przechowywania pasz objętościowych i treściwych. Sprawdza się wówczas jakość i wielkość silosów, sposób przykrycia kiszonki i utrzymanie ściany przedniej. W ramach kontroli kiszonki określana jest jej temperatura na różnych poziomach i lokalizowane są miejsca występowania strat. W ramach kontroli poprawności systemu TMR ocenia się także poprawność działania wozu paszowego. Istotny jest tu każdy element: całkowity czas mieszania TMR-u, kolejność dodawanych składników, liczba obrotów mieszaczy na minutę oraz długość mieszania paszy po dodaniu ostatniego składnika. Ważnym punktem podlegającym ocenie jest kontrola rozmieszczenia TMR-u na stole paszowym i jego dostępność dla krów w ciągu doby. Do tego celu często wykorzystywane są kamery instalowane nad stołem paszowym. 

Kontrola odchodów

Ważnym narzędziem w kontroli poprawności żywienia jest ocena odchodów krów. Co istotne, ocenę należy przeprowadzać u zwierząt spokojnych, gdyż łajniaki pochodzące od zestresowanych krów mogą dawać mylny obraz sytuacji. W ocenie prawidłowości odchodów bierze się pod uwagę następujące parametry: kolor, konsystencję oraz skład. Do oceny składu wykorzystywane są sita kałowe, na których odchody rozdzielane są na 3 frakcje. Na tej podstawie można ocenić ilość pozostałych, niestrawionych resztek na poszczególnych poziomach sit. 

Raporty wynikowe 

Cenne informacje o poprawności żywienia krów otrzymują wraz z raportami wynikowymi hodowcy, których stada objęte są oceną wartości użytkowej bydła mlecznego. Podstawowymi raportami otrzymywanymi przez hodowcę są RW-1 – „STADO” i RW-2 – „PRÓBA”. Natomiast szczegółową analizę żywienia zawiera raport RW-11 – Żywienie. Dzięki comiesięcznym wynikom z próbnych dojów hodowca ma dostęp do danych mówiących zarówno ogólnie o stadzie, jak i o każdej pojedynczej sztuce. Do najważniejszych parametrów, na które należy zwrócić uwagę, należą: mocznik, poziom tłuszczu i białka oraz ich wzajemny stosunek. Raporty uwzględniają również informację o zagrożeniu subkliniczną ketozą. 

Kondycja BCS

Często niedocenianym, a najprostszym i bezkosztowym narzędziem do kontroli poprawności żywienia jest rutynowa ocena kondycji krów w skali BSC (body condition score). Ocena kondycji ciała krów w pięciostopniowej skali BCS obrazuje poziom rezerw energetycznych, zgromadzony w postaci podskórnej tkanki tłuszczowej. Zbyt wysoka kondycja świadczy o nadmiernym poziomie energii w dawce pokarmowej, której nadwyżka jest odkładana w postaci tłuszczu. Z kolei skrajnie niska kondycja świadczy o długotrwałym deficycie energetycznym. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.52.197
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.