PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak przygotować bydło do sezonu żywienia pastwiskowego?

Jak przygotować bydło do sezonu żywienia pastwiskowego? Bydło jest wrażliwe na zmiany w dawce pokarmowej, dlatego warto odpowiednio przygotować je do sezonu żywienia pastwiskowego, fot. Ł. Ch.

Przygotowania do sezonu pastwiskowego najlepiej rozpocząć na kilka tygodni przed jego rozpoczęciem. Jednym z najważniejszych elementów jest przygotowanie zwierząt do zmiany dawki żywieniowej. Warto również zabezpieczyć je przed tężyczką pastwiskową.



– Choć żywienie pastwiskowe nie jest często stosowane, warto pamiętać, że pobranie runi zasobnej w niektóre związki mineralne, witaminy, beta-karoten oraz nienasycone kwasy tłuszczowe poprawia zdrowotność krów, a dostęp do słońca, w połączeniu z większą aktywnością fizyczną, pozytywnie wpływa na wskaźniki rozrodu stada – zaznacza Karol Marcinek, starszy doradca ds. Bydła, Trouw Nutrition Polska Sp. z o.o.

Przygotowania do sezonu pastwiskowego należy rozpocząć na kilka tygodni przed planowym wypuszczeniem zwierząt na pastwisko. Zalicza się do nich m.in. odrobaczanie zwierząt, korekcję racic, dekornizację i przygotowanie do zmiany dawki pokarmowej. Ze względu na wzmożoną w tym okresie inwazję owadów latających, które niepokoją zwierzęta oraz są wektorem groźnych patogenów, ważnym jest stosowanie repelentów, np. w lizawkach solnych, jak Fly Bucket, lub preparatów aplikowanych bezpośrednio na skórę (pour-on), jak wskazuje Marcinek.

Bydło jest gatunkiem niezmiernie wrażliwym na zmiany w dawce pokarmowej, co może prowadzić do niebezpiecznych chorób metabolicznych. Dlatego trzeba je przyzwyczaić do zmiany poprzez stopniowe wprowadzanie nowej paszy. Umożliwi to mikroflorze żwacza przystosowanie się do zmienionej dawki pokarmowej. Dobrym pomysłem wspierającym ten proces oraz zabezpieczającym przed kwasicą jest podawanie dodatków mineralnych zawierających żywe kultury bakterii, np. Lidermix Bufor – podkreśla ekspert.

Okres przygotowania zwierząt trwa około trzy tygodnie. W tym czasie należy rozpocząć skarmianie małych ilości zielonek, ok. 2-2,5 kg/szt./dzień, jak stwierdza nasz rozmówca. Czas przebywania krów na pastwisku w ciągu pierwszych 2 tygodni również powinien być stopniowo wydłużany.

– Młoda trawa jest paszą o dużej zawartości białka, szybko ulegającą rozkładowi w żwaczu oraz charakteryzującą się niską zawartością suchej masy i włókna. Powoduje to szybki pasaż treści pokarmowej i może stanowić przyczynę występowania biegunek. W związku z tym niezbędne jest wprowadzenie do diety siana łąkowego lub słomy – informuje Marcinek. –Niewielka ilość włókna, tzw. szybkie białko oraz niska zawartość magnezu w intensywnie rosnącej trawie może być przyczyną groźnej choroby, tj. tężyczki pastwiskowej. Zagrożenie to jest szczególnie wysokie przy intensywnym nawożeniu runi azotem i potasem. Najbardziej narażone są krowy wysokowydajne, starsze lub z zaburzeniami metabolicznymi. W związku z tym na ok. 3 tygodnie przez wprowadzeniem do dawki zielonek konieczne jest rozpoczęcie suplementacji magnezu poprzez stosowanie dodatków mineralno-witaminowych z podwyższoną zawartością tego pierwiastka, np. Lidermix Mg, które należy kontynuować przez okres wypasu – dodaje.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Pikolo 2021-04-07 11:29:45
    Rolnik wie jak ma przygotować bydło do wypasu na pastwiskach. Takich doradców jak w dziedzinie koronawirusowej rolnikowi nie trzeba. Wystarczy nie siać fermentu a wziąć się za robotę i będzie KO.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.41.241
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.