PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak radzić sobie z mikotoksynami w paszach objętościowych?

Jak radzić sobie z mikotoksynami w paszach objętościowych? Fot. Ł. Chmielewski

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 09-06-2019 07:22

Tagi:

Pasze objętościowe stanowią podstawę żywienia bydła mlecznego. Konieczne jest więc zwracanie szczególnej uwagi na ich jakość, zarówno podczas etapu produkcji, jak i przechowywania.



Wtym roku z terenu napływa wiele sygnałów o kiepskim przechowywaniu kiszonek, a w szczególności kiszonki z kukurydzy. Ubiegłoroczna susza sprawiła, że mimo przyspieszonego zbioru kukurydzy w wielu przypadkach sucha masa zielonki była zbyt wysoka. W efekcie sieczkę taką trudno było dostatecznie ugnieść i pozbyć się powierza z pryzmy. Trudności te powodowały więc nieprawidłowy przebieg fermentacji, która skutkuje obecnie przyspieszonym psuciem się kiszonek. Zjawisko to nasiliło się dodatkowo na skutek wzrostu temperatury. W takich warunkach doskonale rozwijają się grzyby i pleśnie, których metabolity są nam znane jako mikotoksyny. Związki te działają szkodliwie na organizm zwierzęcia, pogarszając parametry zdrowotne i produkcyjne, a ostatecznie odbijają się na końcowym r achunku ekonomicznym.

SKĄD BIORĄ SIĘ MIKOTOKSYNY?

Mikotoksyny można podzielić ze względu na źródło pochodzenia na polowe i magazynowe. Pierwsze z nich wytwarzane są głównie przez grzyby Fusarium na roślinach jeszcze przed ich zbiorem. Ich obecność można ograniczyć głównie poprzez prawidłowo prowadzone zabiegi agrotechniczne (dobór roślin wykazujących większą odporność na porażenia grzybicze, dokładne niszczenie resztek pożniwnych, właściwe zmianowanie roślin oraz przestrzeganie optymalnych terminów zbioru). Z kolei mikotoksyny magazynowe produkowane są głównie przez Aspergillus i Penicillium. Wytwarzane są wskutek niewłaściwego sporządzania i magazynowania pasz. W przypadku pojawienia się ognisk pleśni i grzybów w kiszonce dodatkowym problemem jest migracja toksyn do pozornie nieskażonych pokładów paszy. Odrzucenie więc zepsutej paszy nie musi oznaczać, że jest ona wolna od mikotoksyn.

W chowie bydła głównym źródłem pochodzenia mikotoksyn są zepsute kiszonki, ale również wątpliwej jakości słoma, która oprócz wykorzystania na ściółkę, często trafia również na stół paszowy. Dlatego do skarmiania powinno się przeznaczać tylko słomę dobrej jakości.

Pobranie paszy zanieczyszczonej mikotoksynami może prowadzić do rozwoju mikotoksykoz, które niekiedy swoimi objawami mogą podszywać się pod inne schorzenia. Co prawda mikroflora żwacza stanowi pierwszą linię obrony u przeżuwaczy, przekształcając niektóre mikotoksyny do metabolitów mniej toksycznych, lecz nie wszystkie metabolity pleśni podlegają wpływom mikroorganizmów żwaczowych. Przykładowo: fumonizyny przechodzą przez żwacz w formie nienaruszonej, a zearalenon ulega przekształceniu do metabolitu bardziej aktywnego ( alfa-zearalenol).

SKUTECZNIEJSZA PROFILAKTYKA NIŻ ELIMINACJA

Jeżeli chodzi o radzenie sobie z mikotoksynami w paszach objętościowych, z całą pewnością o wiele łatwiejsze, tańsze i skuteczniejsze jest stosowanie podstawowych zasad profilaktyki aniżeli eliminacja występujących już w paszy mikotoksyn. Przeważająca część grzybów produkujących mikotoksyny przyjeżdża na pole wraz z rośliną i rozwija się wówczas, gdy...(...).

Cały artykuł w najnowszym czerwcowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.174.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.