PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie?

Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie? Witold Choiński i prof. Wierzbicka przedstawili 3 czynniki pomocne w ocenie jakości mięsa, fot. Shutterstock

Prof. Wierzbicka, ekspertka Związku Polskie Mięso, omówiła rolę mięsa w diecie człowieka, jakość mięsa dostępnego na rynku oraz przedstawiła praktyczne wskazówki pomagające ustrzec się od zakupu mięsa pośledniej jakości. Ekspertka podkreśliła, że określanie mięsa jako szkodliwego jest nadużyciem i należy uwzględnić je w racjonalnej diecie.



Podczas warsztatów kulinarnych „Bitwa na smaki” zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso w ramach kampanii „Pewne jest jedno - Polskie Mięso. Najlepsze w kuchniach świata”, Witold Choiński, prezes ZPM, oraz prof. Agnieszka Wierzbicka, ekspertka kampanii, omówili rolę mięsa w diecie człowieka oraz jakość mięsa dostępnego na rynku. Przedstawili również wskazówki pomagające wybrać mięso najlepszej jakości.

W poszukiwaniu złotego środka

– Mówienie, że mięso szkodzi jest w mojej ocenie nadużyciem. Nie mówię, żeby codziennie zjadać po pół kilograma, ponieważ żadna przesada i nieracjonalność nam nie służy. Natomiast niektóre składniki są nam po prostu potrzebne. Występują też w komponentach warzywnych, ale bardzo dużo musimy ich zjeść i te warzywne nie zawsze są dostępne, szczególnie witaminy z grupy B, które w obecnym czasie są bardzo potrzebne, ponieważ zwiększają odporność na stres – mówiła prof. Wierzbicka. – Nie wiemy jak będziemy się zachowywać w 2-3 pokoleniu jeśli wykluczymy mięso. Dziś to jest taki dosyć duży eksperyment, moda, niektórzy mówią nawet religia, bo dehumanizujemy człowieka, a humanizujemy świat roślin i zwierząt. Nie wchodzę w przekonania modowe czy polityczne, natomiast z punktu widzenia racjonalności powinniśmy szukać złotego środka – stwierdziła ekspertka kampanii.

Jak wskazała, spożycie 120-130 gramów mięsa dziennie jest takim złotym środkiem. Ograniczając je nadmiernie może osiągnąć niepożądane efekty związane z niedoborami określonych składników pokarmowych. Ponadto w okresie wzrostu młodych organizmów możemy poczynić duże szkody nie dostarczając pewnych składników w długim czas, a należy pamiętać, że niedobory mają skutki długofalowe.

– Nie jest tak, że żywnością możemy leczyć, że dzisiaj coś spożyjemy i już jutro będziemy się świetnie czuć. To jak z pieniędzmi w banku, im dłużej i racjonalnie odkładamy tym lepszy mamy efekt końcowy i tak samo jest z żywnością – jak dodała.

Wysokie wymagania

Podkreśliła również, że polskie mięso jest zdrowe, bo niezdrowe nie może trafić na rynek.

– Mamy bardzo wysokie normy w zakresie bezpieczeństwa żywności, wyższe niż w Europie. Mamy rozporządzenia wskazujące ogólne ramy w kwestii postępowania, uboju i warunków higienicznych, mamy ustawę o bezpieczeństwie żywności, mamy rozporządzenia wewnętrzne, które nakazują pewne określone zdefiniowane zachowania i nasza wołowina, wieprzowina i drób są absolutnie bezpieczne, to jest poza wszelką wątpliwością – mówiła prof. Wierzbicka.

Bez dobrostanu nie ma dobrego mięsa

Odniosła się również do kwestii opłacalności wpływu traktowania zwierząt na jakość mięsa.

– Zwierzęta opłaca się dobrze traktować, ponieważ jeśli się ich dobrze nie potraktuje to takie mięso nie może być dojrzewane. Jest ono kwaśne i nie możemy produkować z niego np. kiełbas czy szynek długo dojrzewających. Musimy szybko je przetworzyć i w takich stosunkowo tanich i wysokowydajnych produktach wprowadzać do obrotu. Nie możemy ich poddawać procesowi dojrzewania, ponieważ kwas mlekowy występuje w nadmiarze, mięso jest kwaśne, punkt izoelektryczny dla białek jest przesunięty i skutek jest taki, że nie chłonie wody tylko ją wyciska. Nie dojrzewa, tylko następuje rozkład. Natomiast mięso na rynku jest weryfikowane i bezpieczne – zaznaczyła ekspertka.

Jak rozpoznać dobre mięso?

Witold Choiński podkreślił, że konsumenci często pytają jak rozpoznać dobre mięso w sklepie. Dlatego wraz z prof. Wierzbicką przedstawili 3 czynniki pomocne w ocenie jakości mięsa.

Jednym z nich jest wodochłonność. Jeśli w opakowaniu jednostkowym widać znaczny wyciek to mięso to jest nienajlepszej jakości, jak stwierdził Choiński. Powinno być ono wilgotne, z niewielkim naturalnym wyciekiem, którego nie należy się obawiać.

Drugim czynnikiem jest barwa mięsa. Powinna być intensywna, różowo czerwona. Jeśli mięso jest blade to pochodzi z bardzo intensywnego chowu lub występuje wada PSE, jak informowała prof. Wierzbicka.

Trzecim czynnikiem jest zawartość tłuszczu śródmięśniowego. Zawartość tłuszczu śródmięśniowego na poziomie 0,8 do 2,5 proc. daje gwarancję odpowiedniej kruchości i smaku.

– Nie jest tak, że tłuszcz nam szkodzi. Pewną ilość tłuszczu musimy dostarczać do organizmu. Nie powinno to być 40 czy 50 proc. natomiast poziom 10 proc. jest odpowiedni. Każda racjonalna dieta w swoim składzie musi zawierać tłuszcz, ponieważ inaczej nie są przyswajane witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nawet jak spożywamy warzywa to są one niestety eliminowane bez pozytywnych skutków dla organizmu – stwierdziła prof. Wierzbicka.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Tora 2021-04-04 08:12:29
    Po co szukać dobrego mięsa, przecież premier ogłasza wszem i wobec o smacznej żywności
  • Prosta metoda 2021-04-02 19:45:12
    Wystarczy spytać hopka on ci powie ze produkuje zdrowo a z zachodu to padlina ten nierob
    • hopek 2021-04-02 22:52:26
      Na sto procent od hopka jest najlepsze, najzdrowsze.
      • No tak 2021-04-04 09:15:02
        Tak oszust ci powie ze jest zdrowe

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.41.241
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.