PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jaka była przyczyna spadku cen bydła?

Jaka była przyczyna spadku cen bydła? Ceny bydła zaczęły się wreszcie odbudowywać, fot. Ł.Ch.

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 08-08-2019 09:40

Tagi:

O analizę pogorszonej koniunktury na runku wołowiny poprosiliśmy Witolda Choińskiego, Prezesa Związku Polskie Mięso.



– Ceny bydła poszły już w górę, w niektórych zakładach niemal o 1 zł. Przyczyną spadku cen, nie było to co mówili wszyscy, że to wina zakładów, które chcą odbić sobie za wieprzowinę. Po pierwsze w większości przypadków zakłady uboju bydła nie są tymi samymi zakładami, co zakłady uboju trzody. Wobec tego pierwszy argument możemy obalić. Drugi argument, to informacja Komisji Europejskiej z początku roku o możliwości wystąpienia braku paszy w hodowli bydła. Podano wartości gdzie tylko 10 proc. gospodarstw rolnych na rynku europejskim ma zapas paszy wystarczający na cały rok na wykarmienie posiadanego stada. Wobec tego ruszyła pewna fala sprzedaży bydła na początku roku – tłumaczy Choiński.

Zdaniem Prezesa Związku Polskie Mięso, do tego dołączyła jeszcze sprawa z brexitem, czyli wchodzenie Irlandii na rynek europejski, która w obawie przed brexitem zaczęła szukać innych rynków zbytu. A Irlandia do samej Anglii eksportowała ponad 700 tys. ton. Spowodowało to jeszcze dodatkowo efekt kuli śnieżnej, czyli jeżeli na rynek zaczęło spływać więcej surowca, zwiększona była podaż, to rolnicy bojąc się, że cena może spaść, dodatkowo wyprzedawali i nakręcali podaż.

– Moim zdaniem to były główne czynniki, które spowodowały kryzys na rynku wołowiny w Polsce. Oprócz tego, w Polsce być może było to wyjątkowo dotkliwe, ponieważ dołączył do tego brak możliwości eksportu na rynek turecki i ograniczenia w eksporcie na rynek Izraela, spowodowane zmianami przepisów weterynaryjnych w tym zakresie, co dodatkowo pogłębiło kryzys na rynku polskim. Obserwujemy jednak już zmiany na rynku, gdyż do zakładów zaczynają napływać zwierzęta o niższej masie, co świadczy o tym, że rolnicy pozbyli się już tych nadwyżek. Uważam, że jeszcze kwestia miesiąca dwóch, gdzie ceny powinny osiągnąć poziom może nie taki jak mieliśmy w ubiegłym roku, ale poziom satysfakcjonujący – uważa Choiński.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (25)

  • XXX 2019-08-09 22:30:14
    Ile procent krów "wypada " z produkcji na rok ? Dziesięć procent ? Część z nich to krowy w bardzo dobrej kondycji, które przez ok. dwa okresy laktacyjne nie "zaciążają". Reszta to sztuki po chorobach . Ile mamy w Polsce krów mlecznych ? 2,5 miliona ? No to oznacza, że ok. 50 tysięcy krów (rocznie) , to krowy które powinny trafić do utylizacji. Trzeba by zapytać ARiMR o tę liczbę , przecież mają sztuki rozpisane jako padłe lub uśpione.
    • Bas 2019-08-11 21:44:28
      Ja pitole ty to sie chyba z księżyca urwales te twoje wyliczenia i zaciażinie nie komentuj jak sie nieznasz
      • XXX 2019-08-12 21:38:49
        Szkoda, że nie "objawiłeś " SWOJEJ wiedzy . Wg. GUS w ostatnich latach (2015-2018) padało średniorocznie 180 tysięcy sztuk bydła , w tym ok. 22 tysiące krów mlecznych . Biorąc pod uwagę , że rolnicy chroniąc sie przed stratami czyli przed utylizacją - sprzedawali taką samą liczbę leczonych i "leżaków " to mój obrachunek jest bardzo prawdopodobny , a mianowicie : do 50 tysięcy krów pójdzie w 2019r do utylizacji .
  • po 2019-08-09 21:59:05
    Kolejna afera z hodowlą i ubojem bydła w Niemczech. Tym razem rażące nieprawidłowości ujawniono w dużym gospodarstwie mleczarskim w regionie Allgäu, utrzymującym ok. 1800 zwierząt. Przez 30 dni w maju i czerwcu br. ukryte kamery śledziły fermę Endres w miejscowości Bad Grönenbach. Wg organizacji Soko Animal Protection, zwierzęta cierpią tam głód i pragnienie, a ponadto traktowane są w bestialski sposób. Zarejestrowano m. in. jak ciągnik wlecze przez oborę tzw. „leżaki”.Nadal nie jest jasne, dlaczego nieprawidłowości w Allgäu nie zostały wcześniej odkryte. Chociaż gospodarstwo zostało skontrolowane 34 razy w ciągu ostatnich pięciu lat, to według służb weterynaryjnych stwierdzono jedynie „naruszenia dobrostanu zwierząt w małym i średnim stopniu”. W rzeźni w Buchloe, gdzie dostarczano zwierzęta z Bad Grönenbacher, nikt też najwyraźniej nie zauważył nic alarmującego. Grupa Vion Food , która jest właścicielem rzeźni, oświadczyła, że 9 lipca zakończyła współpracę z feralnym gospodarstwem. Ile zwierząt zabito z Bad Grönenbach dla Vion? Tego firma nie ujawnia. Vion podkreśla, że za kontrolę dostarczonych zwierząt odpowiedzialny jest urzędowo mianowany lekarz weterynarii. - Ustawodawstwo określa, w jakich przypadkach zwierzę może zostać poddane ubojowi, a kiedy nie należy pozwolić na wejście mięsa do łańcucha pokarmowego – czytamy w oświadczeniu firmy.
  • Cancer 2019-08-09 15:16:05
    Po pierwsze zalatwiły bydło przepisy weterynaryjne ograniczające rynki zbytu a po drugie nieuczciwe zakłady, które skupuja byle co. Każdy przedsiębiorca skupujacy nieodpowiedni towar powinien być puszczony w skarpetach, razem z weterynarzem, który dopuszcza do takiej sytuacji.
    • Aaaaa 2019-08-09 21:45:55
      A rolnik?Który za najbardziej wybrakowaną krowę chciałby niezłą kaskę wziąść.Przed aferą z tvn proceder sprzedaży leżaków z antybiotykami był normą.
      • Ja 2019-08-12 17:08:09
        Kolego rolnik w takiej sytuacji dostaje grosze. Spaslak handlarz za taką krowę zapłaci 400 zł a na rzeźni dostaje za nigo 2-3 tys. Rolnika każdy kroi jak może bo co taki rolnik ma zrobić z taką sztuka
      • Andrzej 2019-08-14 14:15:24
        Może myślisz że teraz lepsze mięso jesz?
  • Ryszard 2019-08-08 17:04:03
    Kto wymyśla te teksty że paszy zabraknie itp. głupoty piszecie na temat bydła....polski rolniku nic się nie stało trzeba chować dalej za bezcen.
    • Miki2 2019-08-08 18:34:25
      Ja pierwsze słysze że nie ma zapasów dla bydła wszendzie pełne magazyny a teraz tłumaczenie czymś czego nie było może nikt się nie skapnie
  • Marek 2019-08-08 14:13:24
    Wykonczyli małe gospodarstwa z trzoda a teraz pora na bydlo i to jest glowna przyczyna aby tylko zostały potężne fermy i zwierzęta nafaszefowane chemia gdzie rosnie rok czasu a nie dwa
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.176.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.