PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jaki jest potencjał wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na Podlasiu?

Jaki jest potencjał wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na Podlasiu?
Mojkowski: Zależy nam na tym, żeby zwiększyć udział śruty rzepakowej. Hodowcy krów, mogą spokojnie i bezpiecznie zastępować śrutę importowaną śrutą rzepakową, fot. PTWP

Specyfikacja głównej produkcji w regionie wymaga dużych ilości białka roślinnego w dawkach żywieniowych dla krów, a obecnie, przy bardzo wysokich cenach poekstrakcyjnej śruty sojowej, pochodzi ono głównie z poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, jak informował Wojciech Mojkowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.



Jak stwierdził Wojciech Mojkowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie podczas ogólnokrajowej konferencji PSPO na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, na Podlasiu zużywane jest bardzo dużo poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Specyfikacja głównej produkcji w regionie, tj. produkcji mleka, wymaga dużych ilości białka roślinnego w dawkach żywieniowych dla krów, a obecnie, przy bardzo wysokich cenach poekstrakcyjnej śruty sojowej, pochodzi ono głównie z poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, jak informował Mojkowski.

– Trudno określić w jakim stopniu wykorzystywana jest śruta sojowa i rzepakowa, jednak w ostatnich miesiącach przeważa na korzyść śruty rzepakowej. Takie konferencje i szkolenia propagują wśród rolników wykorzystanie śruty rzepakowej w dawkach żywieniowych. Bardzo nam zależy na tym, żeby ten udział się zwiększał, ponieważ, jak słyszeliśmy dziś podczas wykładu prof. Kowalskiego, jest to komponent bezpieczny, będący doskonałą alternatywą dla białka sojowego i przede wszystkim jest to produkcja krajowa – stwierdził nasz rozmówca. –Jesteśmy czołowym producentem i przetwórcą rzepaku w Europie. W ostatnich kilkunastu latach potencjał produkcyjny i przetwórczy naszych zakładów wzrósł ponad dwukrotnie, stąd też bardzo duża produkcja poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Jest to ok. 1,6 – 1,7 mln ton, z czego niestety ok. 600-700 tys. ton jest eksportowane, głównie do Niemiec, Danii i Holandii, a w to miejsce rolnicy kupują importowaną, bardzo drogą śrutę sojową. Dlatego zależy nam na tym, żeby zwiększyć udział śruty rzepakowej. Hodowcy krów, mogą spokojnie i bezpiecznie zastępować śrutę importowaną śrutą rzepakową – dodał.

Na temat śrut poekstrakcyjnych krąży wiele mitów, jednak zdaniem Wojciecha Mojkowskiego dużą rolę ogrywa również przyzwyczajenie hodowców do wykorzystania konkretnych komponentów paszowych, które niejednokrotnie przeważa nad argumentami ceny i wartości śruty rzepakowej w żywieniu krów mlecznych.

– Coraz większa liczba rolników przechodzi na śrutę rzepakową. Zależy nam na tym, żeby ilość śruty rzepakowej zużywana u nas, pozwoliła na zaniechanie eksportu tych 600 -700 tys. ton. Tę ilość krowy mleczne w kraju mogą spokojnie zużyć w dawkach pokarmowych – zaznaczył nasz rozmówca.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Przemek 2021-11-15 20:33:22
    "a w to miejsce rolnicy kupują importowaną, bardzo drogą śrutę sojową" - czy ten profesorek wie ile obecnie kosztuje kg białka ze śruty sojowej i rzepakowej? Bo te są praktycznie identyczne a poza tym soja ma większą wartość energetyczną, wiec można zaoszczędzić np. skrobii ze zbóż-ale dla propagandy trzeba użyć takiego kłamliwego argumentu- prawda?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.28.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.