PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość pasz a efekty produkcyjne w chowie bydła

W dniu 30 listopada w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Płońsku odbyła się konferencja dotycząca jakości pasz objętościowych i ich wpływu na produkcję w stadach bydła mlecznego oraz mięsnego.



Na temat jakości pasz w gospodarstwach zajmujących się produkcją mleka, mówił dr Marcin Gołębiewski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jak zauważył wykładowca, żywienie pochłania ponad 60 proc. kosztów bezpośrednich ponoszonych na produkcję mleka, w związku z czym warto przyłożyć szczególną wagę do jakości produkowanych pasz.

Według dr. Gołębiewskiego teraz jest dobry moment na spotkania z hodowcami, ponieważ jest jeszcze czas na rozsądne zaplanowanie bazy paszowej na przyszły rok, gdyż częstym problemem jest pojawiający się na przednówku deficyt pasz objętościowych. Specjalista wskazywał jak prawidłowo wyliczać zapotrzebowanie na pasze z uwzględnieniem bezpiecznej rezerwy.

Zdaniem specjalisty, cały wysiłek włożony w przygotowanie pasz dla krów dość często jest niweczony przez popełnianie podstawowych błędów, dotyczących terminu zbioru, wysokości koszenia, czy też dostatecznego rozdrobnienia zbieranych pasz.

Kolejny temat przedstawiony przez dr. Andrzeja Łozickiego również z SGGW dotyczył wpływu żywienia bydła mięsnego na efekty produkcyjne. Wykładowca starał się obalić panujący niekiedy stereotyp, że dla bydła mięsnego wystarczają kiepskiej jakości pasze, a produkcja charakteryzuje się niskimi kosztami. Przy takim podejściu nigdy nie uzyska się dobrych wyników produkcyjnych.

Dr Łozicki wykazywał, że zapewnienie dobrej jakości pasz procentuje na każdym kroku produkcji, zaczynając od kondycji krów, poprzez odchów cieląt i uzyskiwane przyrosty, kończąc na ostatecznie uzyskanym wyniku ekonomicznym. Prelegent zwrócił również uwagę na możliwość wykorzystania pasz odpadowych z przemysłu rolno – spożywczego, ale przy jednoczesnym uzupełnieniu brakujących w nich składników pokarmowych.

Po zakończeniu części żywieniowej, Janusz Malanowski przedstawił program ochrony kukurydzy i odmiany proponowane przez firmę Syngenta. Podczas swojej prezentacji zachęcał do wyboru odmian typu flint przy wykorzystaniu na kiszonkę, ze względu na wolniejszy rozkład skrobi zawartej w ziarniakach.

Następnie poruszony został temat budownictwa inwentarskiego. Radosław Celiński z działu Agra-Matic w firmie De Heus przedstawił istotne aspekty procesu projektowego. W swojej prezentacji wskazywał na co zwrócić uwagę w przypadku planowania budowy obory.

W ostatnim wykładzie Bogdan Godlewski ze SHiUZ w Bydgoszczy przedstawił szereg czynników warunkujących skuteczną inseminację. Ciekawa informacja dotyczyła wpływu występowania mastitis na wskaźnik zacieleń krów. Jak pokazały badania J. Ziętary, przytoczone przez prelegenta, wskaźnik ten u krów ze stanem zapalnym gruczołu mlekowego był o kilkanaście proc. niższy w porównaniu do krów zdrowych.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Odkrywca 2016-12-05 08:16:53
    Gdzie są te mityczne fabryki krów mięsnych i mlecznych?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.239.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.