PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość wołowiny musi być weryfikowalna

Jakość wołowiny musi być weryfikowalna fot. PTWP

Marka wysokiej jakości, polskiej wołowiny będzie musiała być w przyszłości wiarygodna i weryfikowalna przez zagranicznych kontrahentów. Jak mówi Wojciech Kędzia dyrektor KOWR, jakość polskiej żywności ma uwierzytelnić tzw. paszportyzacja żywności, z wykorzystaniem blockchaina.



Wojciech Kędzia zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, podczas 6 Forum Sektora Wołowiny zwrócił uwagę na konieczność wzmocnienia identyfikowalności wołowiny, w zakresie jej pochodzenia.

- Pracujemy nad wdrożeniem zaawansowanego monitoringu upraw rolniczych. Chcemy określać wielkość plonów na każdej działce rolnej, to będzie osnowa do kolejnego projektu, systemu paszportyzacji polskiej żywności z wykorzystaniem blockchaina. Świat, nasza konkurencja zapyta kiedyś: pokażcie jakość, pokażcie swoje „traceability”. Elektroniczny kolczyk w połączeniu z działką, na pewno pomoże zbudować system, który pokaże osobom zainteresowanym, że hodowla jest dostosowana do wymagań zrównoważonego rolnictwa. Jesteśmy zakładnikami technologii, musimy to zaakceptować – tłumaczył.

Jednocześnie zauważył, że albo krajowa hodowla podąży za dostosowaniem się do coraz to wyższych wymogów w handlu zagranicznym w tym weryfikowalności produktów, albo za kilka lat zostaniemy z bardzo dobrą żywnością, wysokiej jakości, której branża nie będzie mogła uwiarygodnić, przy dużych umowach handlowych.  - Trzeba dzisiaj wykorzystać, to co pędzący świat stawia przed nami, albo to wykorzystamy, albo zostaniemy z bardzo dobrą żywnością, wołowiną, bo nie będziemy potrafili wykazać dowodów, to potwierdzających. To cel i misja KOWR i ministerstwa rolnictwa, czyli paszportyzacja polskiej żywności, dołożymy starań, by ten projekt był realizowany - mówił Kędzia.

Z kolei, Michał Wiśniewski zastępca dyrektora Departamentu Zarządzania Danymi w Ministerstwie Cyfryzacji podkreślił, że wieś przechodzi dzisiaj rewolucję internetową.  - Digitalizacja w sferze produkcji zwierzęcej, przy chociażby wykorzystaniu sensorów pomiarowych, sztucznej inteligencji, może minimalizować ryzyko, koszty i w końcowym rozrachunku prowadzić do wzrostu kapitału – tłumaczył.

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Miki2 2019-12-05 23:19:06
    Uwielbiam jak dyrekcja WSPARCIA zapomina że ma wspierać. Jak dla mnie do dymysji i do opierdzielu przed wyborami przez ministra
  • Sub 2019-12-05 21:14:01
    kur...a ten kędzia tabletek chyba nie wziął
  • HodowcaByków 2019-12-05 20:40:07
    No tak to kolejny z serii wspanialych pomysłów. A ostatnio tyle sie mowilo o uproszczeniach i braku biurokracji. Takie pomysly moga sie rodzic tylko wsrod ludzi nie majacych do czynienia z hodowla.
  • baca56 2019-12-05 19:26:31
    Jak to miło! Po ciężko przepracowanym dniu otwieram "Farmera" i trafiam na niezłą porcję rozrywki. Niezły kabaret. P. Kędzia, wiceszef Krajowego Urzędu Rolniczego Wsparcia Agencyjnego przedstawił futurologiczną, Orwellowską wizję totalnej inwigilacji "wielkości plonów na każdej działce rolnej, systemu paszportyzacji polskiej żywności z wykorzystaniem blockchaina, dalej coś o "traceability" i elektronicznych kolczykach... W międzyczasie uruchamiany jest import z USA wołowiny wspieranej syntetycznymi hormonami wzrostu, dopina się umowę o wolnym handlu z krajami Mercosur (od nich wołowina cukier i kurczaki, do nich niemieckie samochody) - gdzie oprócz braku przestrzegania jakichkolwiek norm europejskich dochodzi jeszcze defenestracja Amazonii pod produkcję rolną. O niekontrolowanym pod żadnym względem imporcie z Ukrainy nie wspomnę - na razie (chyba?) wołowiny do nas nie wwożą. Pan Wiśniewski wspomniał o digitalizacji produkcji zwierzęcej. Proponuję odważnie postawić następny krok - pełna wirtualizacja hodowli!!! Papierowe, wirtualne krowy nie sr.ją, nie rozdeptują, nie chodzą po "zakazanych" pastwiskach, nie depczą kwiatków, nie zapadają na choroby, nie łamią nóg, ubój na papierze nie nastręcza problemów natury sanitarnej, humanitarnej ani wizerunkowej............................................................ Jeśli wprowadzicie obowiązkową kamerę w gospodarstwach hodowlanych, to zainstaluję ją pod deską sedesową. Kilka lat temu, kiedy byk kosztował 6 tys. mięso z tego byka było warte w detalu 12 tys. Dziś za byka biorę +- 4,5 tys., koszta wzrosły. Popyt krajowy na wołowinę rośnie. Pozwólcie "po prostu" zabić i sprzedać tego byka. Klient sam oceni, czy hoduję "humanitarnie" czy nie, czy ubój i rozbiór przeprowadzane są czysto czy nie, czy walory smakowe i jakościowe mu odpowiadają - czy nie. I tyle.
    • baca56 2019-12-05 20:00:15
      Bardzo przepraszam, chodziło oczywiście o deforestrację. Defenestracja Amazonii wymagałaby baaardzo dużego okna :).
  • Marcin 2019-12-05 18:43:30
    Bzdura i tyle. Może weryfikujmy żywność która wjeżdża ze wschodu i Ameryki Południowej? Tym nikt się nie przejmuje, a na nas nakładane są coraz to nowe (kosztowne) wymogi....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.216.79.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.