Wzrost wyższy niż w 2021 r.
Ubiegłoroczny poziom nadal jest wyraźnie przekroczony we wszystkich kategoriach – zwłaszcza masła i mleka w proszku, ale także serów. Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku Komisji Europejskiej.
Eksperci przypisują gwałtowny wzrost cen obserwowany od sierpnia 2021 r. przede wszystkim ze stagnacją podaży mleka na całym świecie i utrzymującym się dobrym popytem na rynkach międzynarodowych.
Najbardziej zdrożało masło i odtłuszczone mleko w proszku
Według informacji Komisji Europejskiej średnia cena masła w UE w dniu 20 marca 2022 r. wyniosła 631 euro/100 kg i tym samym przekroczyła poziom z poprzedniego roku aż o aż 61 proc.. Odtłuszczone mleko w proszku wyceniono na 392 euro/100 kg, czyli o 60 proc. więcej niż rok wcześniej. Średnia wartość 481 euro/100 kg została osiągnięta dla pełnego mleka w proszku, co odpowiada wzrostowi o 52 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Cena sera cheddar wykazywała niewielki wzrost w ciągu ostatniego roku, ale wyraźnie wzrosła w pierwszym kwartale 2022 r. Przy 369 euro/100 kg w dniu 20 marca wykazał wzrost o 20 proc. w porównaniu z poziomem z poprzedniego roku.
Ograniczona produkcja mleka
Oprócz dobrego popytu na pozytywny rozwój cen przyczyniła się również ograniczona podaż mleka w UE i najważniejszych międzynarodowych krajach produkcyjnych. Według Komisji Europejskiej dostawy surowego mleka w UE w styczniu 2022 r. były o 0,7 proc. niższe od poziomu z poprzedniego roku, po stagnacji w poprzednich miesiącach.
Od początku nowego sezonu mlecznego (czerwiec 2021) do stycznia 2022 w Nowej Zelandii produkcja mleka była o 3,8 proc. niższa w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, Australia odnotowała spadek o 2,6 proc. (od lipca do stycznia). W styczniu 2022 r. USA przetworzyły o 1,6 proc. mniej surowego mleka niż w tym samym miesiącu 2021 r.
Rosnące koszty produkcji
Z jednej strony spadająca produkcja mleka surowego jest spowodowana złymi warunkami pogodowymi, zwłaszcza w Oceanii. Jednocześnie gwałtowny wzrost kosztów produkcji wpływa hamująco na produkcję mleka. Według wyliczeń Komisji Europejskiej w połowie marca 2022 r. koszty energii dla rolników w UE były o 54 proc. wyższe, a ceny pasz o 25 proc. wyższe niż w poprzednim miesiącu. Dla porównania: w lutym 2022 r. ceny surowego mleka w UE wzrosły średnio o 0,6 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Komentarze