Ceny standardowych produktów mlecznych obecnie nieznacznie spadają na rynku Unii Europejskiej. W przeciwieństwie do innych rynków produktów rolnych i surowców, które są poważnie osłabione z powodu szybkiego rozprzestrzeniania się koronawirusa. Spadek cen produktów mlecznych jest nadal dość umiarkowany. Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku mleka Komisji Europejskiej.
Według Komisji Europejskiej średnia cena masła 15 marca 2020 r. w UE była na poziomie 350 euro / 100 kg, tydzień wcześniej było to 351 euro, Od początku roku obserwuje się niewielką tendencję spadkową masła.
Odtłuszczone mleko w proszku 15 marca w UE kosztowało 242 euro / 100 kg (w poprzednim tygodniu 249 euro). Cena tego produktu zaczęła nieznacznie spadać na początku lutego, ale wciąż jest o 26 proc. wyższa niż w poprzednim roku.
Cena pełnego mleko w proszku pozostała niezmienione w porównaniu z poprzednim tygodniem i wynosiła 296 euro / 100 kg, przekraczając poziom z poprzedniego roku o 3 proc.
Cena sera cheddar jest nadal stabilna i wynosi 305 euro / 100 kg, czyli o 2 proc. poniżej poziomu z poprzedniego roku.
W porównaniu z poprzednim miesiącem średnie ceny masła spadły o 1,3 proc, odtłuszczonego mleka w proszku o 5 proc., a pełnego mleka w proszku o 1,3 proc. Niewielki wzrost o 0,2 proc. odnotowano w przypadku sera cheddar.
Komentarze