Były one o 4 proc. wyższe niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku, co odpowiada wzrostowi o 501 tys. ton. Największe wzrosty ilościowe dostaw zostały zarejestrowane w Niemczech 139 tys. ton, ale także we Francji 82 tys. ton, Włoszech 64 tys. ton oraz w Polsce 40 tys. ton.

Największy wzrost procentowy produkcji nastąpił w Bułgarii o 36,7 proc., Rumunii o 12,4 proc. i na Cyprze o 11,7 proc.

Większa ilość mleka surowego przetworzona została przez mleczarnie przede wszystkim na odtłuszczone mleko w proszku, co zwiększyło produkcję o 10,2 proc. Znacznie wzrosła również produkcja masła o 4,2 proc. Fermentowanych produktów mlecznych wytworzono o 3 proc. więcej, a sera o 2,7 proc., podczas gdy produkcja mleka spożywczego wzrosła o 1,6 proc. Zmniejszyła się o 7 proc. produkcja pełnego mleka w proszku.