PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KE: Perspektywy dla rynku wołowiny

KE: Perspektywy dla rynku wołowiny
Szacowany spadek produkcji wołowiny w UE w br. to 1,7 proc., fot. Pixabay

Zgodnie z krótkoterminową prognozą przygotowaną przez KE, produkcja mięsa w UE ulegnie w tym roku redukcji. Jedynym wyjątkiem będzie wieprzowina. Spadek produkcji szacowny dla wołowiny to 1,7 proc. Ograniczona będzie również wielkość importu oraz spożycia. Wzrost przewidywany jest zaś w przypadku eksportu.



W pierwszym kwartale br. produkcja wołowiny w UE wrosła (o 0,3 proc. r/r). Jak podkreślają twórcy prognozy, dalszy wzrost uboju w Niemczech, Hiszpanii, Irlandii oraz wzrost w Polsce i Niderlandach zrekompensowały ogromny spadek uboju we Włoszech (spowodowany niższym ubojem krów i jałówek).

Spadek początkowo stabilnych cen, obserwowany od około połowy marca, był związany z pojawieniem się koronawirusa w Europie, spadkiem zapotrzebowania ze strony sektora gastronomicznego oraz wzrostem zainteresowania tańszymi produktami wśród konsumentów.  Ponowne otwarcie restauracji spowodowało wzrost popytu, a tym samym powolny wzrost cen, jak podkreślają analitycy.

Prognozowany spadek produkcji wołowiny w br. (o 1,7 proc.) byłby konsekwencją wspomnianego ograniczenia popytu na wołowinę w II kwartale oraz ograniczonej podaży ze względu na redukcję wielkości stad oraz wcześniejszy ubój przy niższych masach ciała zwierząt wynikający z mniejszej dostępności pasz w okresie suchej wiosny i dostępności pasz w drugiej połowie roku. 

Eksport wołowiny wzrósł w pierwszym kwartale o 4 proc. względem zeszłego roku, z korzyścią dla wszystkich kluczowych krajów UE z wyjątkiem Francji. Zgodnie z prognozą, eksport w ujęciu rocznym powinien wzrosnąć o 2 proc. w bieżącym roku.

Wysyłka do odbiorców innych niż Wielka Brytania wzrosła o ok. 30 proc., a udział Wielkiej Brytanii w eksporcie unijnym spadł o 10 pkt. proc. (do 50 proc.). Wysyłka z Irlandii do Wielkiej Brytanii spadła o 10 tys. ton, jednak przekierowano 6,2 tys. ton do Azji, a 2,2 tys. ton do Stanów Zjednoczonych i Kanady.

W przypadku eksportu żywca odnotowano spadek w odniesieniu do wszystkich głównych odbiorców, z wyjątkiem Libii i Maroka. Zgodnie z prognozą, u ujęciu rocznym będzie on o 5 proc. niższy wobec zeszłego roku.

Import, głównie z Wielkiej Brytanii i Mercosur, w pierwszym kwartale spadł o 17 proc. r/r. Analitycy podkreślają spadek atrakcyjności Unii dla Brazylii, która przekierowała wysyłki do Chin oraz Rosji. Zaś Wielka Brytania przeniosła eksport na Chiny, Kanadę oraz Japonię.

Ograniczone dostawy od kluczowych eksporterów przyczynią się do rocznego spadku importu w UE o 7 proc. w 2020 r.

Nieuniknioną konsekwencją zamknięcia sektora HoReCa jest widoczny spadek szacowanego spożycia wołowiny. Zdaniem twórców prognozy, wpływ na spadek ilości spożywanej wołowiny wywierać będą również niższy import i mniejsze dostawy krajowe. Zgodnie z szacunkami, spożycie wołowiny na jednego mieszkańca spadnie do 10,4 kg w 2020 r. Będzie to o 2,7 proc. mniej niż w 2019 r.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.120.150
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.