Podczas ostatniej sesji na GDT z 18 stycznia br. odnotowano wzrost ogólnego indeksu giełdowego o 4,6 proc.
Wzrost ogólnego indeksu cenowego przyniósł podwyżki we wszystkich kategoriach produktów mleczarskich. Największą podwyżkę odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (+ 5,6 proc.), masła (+ 5,0 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+ 5,0 proc.). Na ostatniej sesji niedostępna była maślanka w proszku.
Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 30 644 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o 41 ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją.
Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 0,6 proc.,
• Masło – wzrost o 5,0 proc.,
• Maślanka w proszku – nie oferowana,
• Ser Cheddar – wzrost o 1,1 proc.,
• Laktoza – indeks niedostępny,
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 5,0 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 5,6 proc.
