Szósty z rzędu spadek notowań produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie w ciągu ostatnich trzech miesięcy wywołuje niepokój wśród producentów i przetwórców mleka. Tym razem obniżka była wyraźnie wyższa od poprzednich.

Ostatnia aukcja na giełdzie Global Dairy Trade z 6. lipca br. po raz kolejny zakończyła się spadkiem. Ogólny indeks giełdowy tym razem uległ obniżce o 3,6 proc.

Spadek ogólnego indeksu cenowego wywołał przeceny we wszystkich dostępnych kategoriach produktów mleczarskich. Najwyższe spadki wystąpiły w przypadku maślanki w proszku (- 9,8 proc.), sera Cheddar (- 9,2 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (- 7,0 proc.). W ostatniej aukcji niedostępna była jedynie serwatka w proszku.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 24 278 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik wyższy o niemal 3 tys. ton w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,9 proc.,
• Masło – spadek o 3,2 proc.,
• Maślanka w proszku – spadek o 9,8 proc,
• Ser Cheddar – spadek o 9,2 proc.,
• Laktoza – indeks bez zmian,
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 7,0 proc.,
• Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,0 proc.

Notowania na nowozelandzkiej giełdzie póki co, nie przekładają się w znaczący sposób na ceny zbytu krajowych produktów mleczarskich. W efekcie kurs cen białego surowca pozostaje na razie na bezpiecznej pozycji.