Sesja z 17. stycznia br., była dragą aukcją na giełdzie Global Dairy Trade w tym roku i jednocześnie drugą, która zakończyła się niewielkim spadkiem. Wynikiem ostatniej aukcji był spadek ogólnego indeksu cenowego o 0,1 proc.

Ujemny wynik sesji wpłynął na obniżki w większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 0,9 proc.). Z kolei największa podwyżka wystąpiła w przypadku sera Cheddar (+ 4,0 proc.).

Mniejszy wolumen sprzedaży produktów mleczarskich

Na ostatniej sesji GDT sprzedano 31 872 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o ponad 1,5 tys. ton niższy od tego, jaki uzyskano na poprzedniej aukcji. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,9 proc.,
  • Masło – spadek o 0,6 proc.,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana,
  • Ser Cheddar – wzrost o 4,0 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 0,3 proc.,
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,1 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT