Sesja z 17. stycznia br., była dragą aukcją na giełdzie Global Dairy Trade w tym roku i jednocześnie drugą, która zakończyła się niewielkim spadkiem. Wynikiem ostatniej aukcji był spadek ogólnego indeksu cenowego o 0,1 proc.
Ujemny wynik sesji wpłynął na obniżki w większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego (- 0,9 proc.). Z kolei największa podwyżka wystąpiła w przypadku sera Cheddar (+ 4,0 proc.).
Mniejszy wolumen sprzedaży produktów mleczarskich
Na ostatniej sesji GDT sprzedano 31 872 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o ponad 1,5 tys. ton niższy od tego, jaki uzyskano na poprzedniej aukcji. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,9 proc.,
- Masło – spadek o 0,6 proc.,
- Maślanka w proszku – nie oferowana,
- Ser Cheddar – wzrost o 4,0 proc.,
- Laktoza – nie oferowana,
- Odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 0,3 proc.,
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,1 proc.

Komentarze