Jak pisaliśmy ostatnio, sytuacja na Global Dairy Trade jest od początku czerwca 2017 dość niepokojąca. Z każdy zamknięciem sesji dowiadujemy się, że część produktów podrożała, ale i część staniała. Sesja zakończona 15 sierpnia 2017 zakończyła się na minusie podobnie jak zamknięcie sprzed dwóch tygodni.

Indeks GDT straciła 0,4 proc. wartości w stosunku do ostatniego notowania (1.08.2017 r.). Odnotowano 4 spadki cen oraz wzrost wartości trzech produktów. Spadły ceny:

  • Laktozy o 4,9 proc.;
  • Masła o 1,3 proc.;
  • Bezwodnego tłuszczu mlecznego o 1,2 proc.;
  • Pełnego mleka w proszku o 0,6 proc.

Wzrosły ceny dwóch produktów oferowanych na platformie:

  • Kazeiny podpuszczkowej o 2,9 proc.;
  • Sera Cheddar o 1,4 proc.;
  • Odtłuszczonego mleka w proszku o 0,3 proc.

Maślanka w proszku nie była oferowana podczas opisywanej sesji.

Niepokoi kolejny z rzędu spadek ceny masła na internetowej platformie należącej do nowozelandzkiej Fonterry. To właśnie wysokie ceny tego produktu są zdaniem analityków częściowo odpowiedzialne za dobrą sytuację w skupach mleka i wysokie ceny surowca.