PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Konferencje Farmera: Hodowla bydła a klimat

Konferencje Farmera: Hodowla bydła a klimat Zmiany klimatyczne pobudzają wielu ludzi do dyskusji, a bydło oskarżane jest o silnie negatywne oddziaływanie na środowisko. fot. I.Dyba

Coraz częściej słychać głosy w sprawie wpływu hodowli bydła mlecznego na środowisko. Zmiany klimatyczne pobudzają wielu ludzi do dyskusji, a bydło oskarżane jest o silnie negatywne oddziaływanie. W związku z tym poprosiliśmy o komentarz prof. Tomasza Sakowskiego z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, który ten temat będzie poruszał podczas VI edycji Konferencji Farmera, Nowoczesna Produkcja Zwierzęca – Mleko, która odbędzie się 27 lutego na Podlasiu.



W rozmowie z redakcją farmer.pl prof. Sakowski pokreślił, że jednym z podstawowych problemów, który mamy do rozwiązania w hodowli bydła mlecznego, jest ograniczenie jej negatywnego wpływu na środowisko. Związane jest to głównie z intensyfikacją produkcji, zwiększającą się ilością krów w stadach i tym samym koncentracją produkcji na mniejszym niż dawniej obszarze. Z mapy gospodarstw znikają małe stada, co ma istotny wpływ na pogorszenie się równomierności zagospodarowania odpadów z produkcji zwierzęcej. W Polsce obserwujemy też silną regionalizację w produkcji mleka, a więc niektóre obszary poddane są dużo większej presji środowiskowej, ze względu na ilość hodowanego bydła i intensywność upraw paszowych, podczas gdy na innych dominuje bardziej ekstensywna produkcja mleka w oparciu o użytki zielone. Środowisko naturalne wtedy łatwiej radzi sobie z neutralizacją mniejszych dawek zanieczyszczeń pochodzących z produkcji zwierzęcej.

Produkcja zwierzęca posądzana jest w ostatnim czasie o istotny udział w emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Jednak, jak zauważył prof. Sakowski, - w Polsce oceniania się, że rolnictwo emituje około 8% tych gazów z całego wolumenu przypisywanego naszemu krajowi. Obecnie, obserwując szalejące pożary w Australii, czy obniżający się poziom wód gruntowych, wysychanie torfowisk i bagien w Polsce, stajemy przed dylematem co robić? Powraca stare pytanie „być czy mieć”?

Konferencje Farmera: prof. Kowalski o bazie paszowej przy deficytach wody

Jednym z tematów spotkania będzie próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: ile musi kosztować ekologia i czy konsument gotów jest za lepsze dopasowanie hodowli zwierząt do środowiska więcej zapłacić? Do jakiego stopnia możemy jeszcze intensyfikować własną produkcję, aby nie naruszyć równowagi pomiędzy wymogami ochrony środowiska, a powszechnie panującym trendem do  zwiększania skali produkcji i poprawy wskaźników ekonomicznych  gospodarstwa?

Zdaniem prof. Sakowskiego wbrew częstym opiniom zwierzęta same w sobie nie powodują silnie negatywnych skutków dla środowiska. - Problem zaczyna się w przypadku upraw paszowych np. monokultur kukurydzianych oraz wydajności, które usiłujemy osiągnąć. Im większa wydajność zwierząt tym większy pozostawia ona ślad węglowy (w przeliczeniu na emisję CO2 na jednostkę produkcji do atmosfery) w środowisku. Za wielkość tego śladu odpowiedzialne jest nie tylko samo zwierzę, ale wszystko co robimy w gospodarstwie, od zużycia energii i paliw, po zakup dodatków paszowych i nawozów sztucznych. W każdym naszym kroku jest ślad emisji CO2 do atmosfery i tym samym bezpośredni wpływ na zwiększenie się efektu cieplarnianego na Ziemi - wyjaśnia prof. Sakowski.

Więcej na ten temat będzie można dowiedzieć się w czasie VI edycji konferencji Nowoczesna Produkcja Zwierzęca – Mleko, która odbędzie się 27 lutego 2020 r. w Księżynie (woj. podlaskie), gdzie prof. Sakowski poprowadzi wykład „Produkcja bydła a ograniczenia prawne”.

Serdecznie zapraszamy do rejestracji online.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

VI edycja konferencji Nowoczesna Produkcja Zwierzęca – Mleko

Temat przewodni: hodowla bydła w obliczu zmieniającego się klimatu

27 lutego 2020 • Księżyno (woj. podlaskie) ZAREJESTRUJ SIĘ


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • baca56 2020-01-15 09:08:34
    Ślad węglowy samej krowy rozpatrywany łącznie z paszą wynosi ZERO. Rośliny zjadane przez krowę pochłaniają dokładnie tyle CO2, ile krowa wydycha do atmosfery. Źródłem śladu węglowego są jedynie paliwa kopalne zużyte pośrednio do tej produkcji - paliwo do ciągników i transportu, gaz ziemny do produkcji nawozów azotowych, węgiel do hut przetapiających złom na nowe ciągniki itd. Im bardziej lokalnie i naturalnie będą się zamykać te procesy (prod. paszy, prod. zwierzęca, przetwarzanie i dystrybucja żywności, wykorzystanie nawozów naturalnych itd) - tym mniej będziemy szkodzić. Krowa sama w sobie nie ma tu nic do rzeczy - jej ślad węglowy wynosi ZERO.
  • Lk 2020-01-15 08:04:43
    Niskie ceny produktów rolnych wymuszają wzrost produkcji. Na świecie marnuje się tyle żywności, że należałoby wprowadzić limity produkcji, pod warunkiem, że cena znacząco by wzrosła...
  • Rafity 2020-01-15 05:42:47
    Przeżywać żyły od dawna na ziemi i teraz było i w podobnej ilość i nic się nie działo to jest po prostu gruba wyeliminowania mięsa z jadłospisu na żecz pokarmu roślinnego a ziemia bez obornika jałowjeie sąsiad nie urzywa gnoiu od 20 lat ale za to wali dwa razy tyle sztucznych nawozów rzeźby rosło
  • kokoloko 2020-01-14 22:34:15
    Tomasz Sakowski....nie dziękuję
  • kris 2020-01-14 15:49:27
    większych glupot nie slyszałem.hodowla bydła chroni klimat ,gdy rolnicy przestaną hodować bydło to zaorzą łąki,przestaną uprawiać motylkowe czy to na kiszonki czy to na pasze ,bedzie tylko monokultura zbożowa i wzrośnie znacznie zużycie nawozów sztucznych oraz chemii do oprysków.
    • Romuald 2020-01-15 10:32:37
      Nie jestem rolnikiem, ale wszystkie wakacje i ferie spedzalem u babci na wsi. Płynęła tam mała rzeczka, wystarczyło wziąść zwykły koszyk i przynosiłeś mnóstwo ryb. Jak miałem ochotę na jajecznicę z pieczarkami, wystarczyło wyjść za stodołę na łąkę i wybierałem tylko te małe. Jak zaczęli sypać nawozy, ryby pozdychały i zniknęły pieczarki
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.55.175
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.