PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Konieczne zmiany

Mija właśnie rok od wprowadzenia w Polsce kwotowania produkcji mleka. To jeden z ważniejszych elementów regulacji rynku mleka w Europie. Już po roku kwotowanie produkcji spowodowało u nas duże zmiany, widoczne przede wszystkim w szybkim powiększaniu stad krów.



Na co muszą zwracać uwagę polscy rolnicy, aby ich krowy odpowiadały wymaganiom przyszłości, a chów zapewniał oczekiwane dochody? Bez wątpienia wysoka produkcja mleka jest jednym z najważniejszych elementów decydujących o dochodach. Trzeba jednak równo-cześnie pamiętać o tym, że celem ostatecznym utrzymywania stada krów nie jest produkcja mleka jako taka, lecz osiągnięcie maksymalnego zysku z tej działalności.

Krowy w stadzie
Wydaje się, że minimalna wielkość stada w Polsce, pozwalająca spokojnie myśleć o najbliższej przyszłości, to 35-40 krów. Dochody z takiego stada powinny być wystarczające nie tylko na pokrycie potrzeb bieżących, ale i na inwestycje. Przy tej skali produkcji zaczyna być również ekonomicznie uzasadnione wprowadzanie nowych technologii utrzymania zwierząt w oborach wolnostanowiskowych i dój w halach udojowych.

Wszystko wskazuje, że taki właśnie sposób utrzymania zwierząt będzie obowiązywał w przyszłości, być może nawet będzie warunkiem dopuszczającym produkcję mleka w gospodarstwie. Wynika to z coraz większej wagi przykładanej do dobrostanu zwierząt i nacisków konsumentów, by krowy były utrzymywane w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych.
Poważnym zmianom musi ulec najważniejszy element w łańcuchu pozyskiwania mleka: krowa. Wśród zagrożeń polskiej produkcji mleka, obok niedoskonałości żywienia i nadal niedostatecznej wiedzy na ten temat, należy wymienić niską wartość hodowlaną bydła mlecznego w Polsce. Wynika to z faktu, że prawie co czwarta krowa jest kryta "dzikimi" buhajami. Duża część rolników nie przykłada należytej wagi do prawidłowego wyboru buhajów, oferowanych w ramach inseminacji, a tylko część stad korzysta z rozpłodników naprawdę dobrych, sprawdzonych i wiarygodnie ocenionych. Konsekwencją takiego postępowania może być już w niedalekiej przyszłości likwidacja, niejako "na własne życzenie", stad składających się z krów niespełniających kryteriów użytkowych.

Produkcja i wytrzymałość
Nadmierny wzrost wydajności mleka wiąże się z występowaniem szeregu niekorzystnych zjawisk, takich jak pogarszanie się zdrowia krów, kłopoty z rozrodem, stany zapalne wymion, ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych. Powoduje to wzrost nakładów na leczenie zwierząt, zwiększa częstotliwość brakowania krów z powodów zdrowotnych i skraca czas ich użytkowania, a w efekcie prowadzi do zmniejszenia dochodów hodowcy.

Na te zależności zwraca się coraz większą uwagę w krajach przodujących w produkcji mleka. W wielu organizacjach zajmujących się hodowlą bydła przestaje być najważniejszy wzrost wydajności, a dużą wagę przykłada się do szeroko rozumianej wytrzymałości krów. Celem hodowlanym musi być krowa wydajna, ale jednocześnie zdrowa i długowieczna, przynosząca hodowcy maksymalny zysk. Jest to więc krowa, która może produkować przez wiele laktacji i dzięki temu osiąga wysoką produkcję życiową. Kluczem do uzyskania dobrej rentowności w produkcji mleka są właśnie takie krowy, a nie te, które po osiągnięciu wysokiej wydajności w 2-3 laktacjach są brakowane ze stada.Na długość użytkowania krów w dużym stopniu wpływa poprawność ich budowy, a zwłaszcza nóg i wymienia. Bardzo poważnie traktują to organizacje hodowlane na całym świecie, zakładające w swoich programach na najbliższe lata intensywne doskonalenie eksterieru zwierząt. Dlatego również w Polsce należy tej sprawie poświęcić dużo więcej uwagi, a wybierając buhaja z katalogu, przyjrzeć się dokładnie jego wartości w tym zakresie. Z całą pewnością nie będzie to czas zmarnowany i przyniesie wymierne korzyści w postaci pięknych, zdrowych krów, a w efekcie także poprawę rentowności produkcji mleka.

Skład mleka
Wielu hodowców w Polsce uważa, że optymalna średnia wydajność stada to 7500-8500 l mleka. Powinno ono charakteryzować się dobrym składem, gdyż w znacznym stopniu decyduje to o cenie mleka. Wiele mleczarni określa w cenniku górną granicę zawartości tłuszczu, dlatego powinna się ona mieścić w przedziale 4,2-4,4%. Inaczej jest z białkiem, które staje się w Polsce coraz ważniejszą pozycją w cennikach skupu mleka. Składnik ten jest bardzo ważny dla przetwórstwa mleka i nie jest ograniczany żadnymi limitami produkcyjnymi. Dlatego rolnicy powinni się starać, aby procentowa zawartość białka w mleku była jak największa i wynosiła co najmniej 3,4%. Można to osiągnąć bezpiecznie i zgodnie z fizjologią krów tylko na drodze genetycznej. Przekroczenie bariery genetycznej w wyniku nieprawidłowego żywienia, czyli podawania zbyt dużej ilości energii w dawce pokarmowej, pozwala wprawdzie osiągnąć wysoką procentową zawartość białka w mleku, lecz kończy się to często katastrofalnie dla zdrowia zwierząt.

Prawidłowy skład mleka wywiera również wielki wpływ na rentowność jego przetwórstwa i koszty funkcjonowania mleczarni. Zwiększenie zawartości suchej masy w mleku o 0,2% powoduje wzrost rentowności przy produkcji serów twardych, sięgający nawet 10%, a to wielkość, której nie można bagatelizować. W skali mleczarni przetwarzającej rocznie na przykład 50 mln l mleka, różnica zawartości suchej masy w mleku, wynosząca 0,2%, oznacza 100 tys. kg skupionego białka i tłuszczu lub wody, którą także trzeba przewieźć i przerobić, nie uzyskując z niej produktu na sprzedaż. Jeszcze wyraźniej widać to w skali całej Polski: przy skupie przez mleczarnie około 7 mld l mleka rocznie, 0,2% suchej masy to około 14 mln kg surowca do przetwórstwa, stanowiącego źródło dochodów, albo też wody, powodującej wyłącznie wzrost kosztów.

Produkcja mleka w Polsce zaczyna być naszą specjalnością w Unii Europejskiej. Wiele prognoz wskazuje, że ma ona przed sobą najlepsze perspektywy spośród wszystkich kierunków produkcji zwierzęcej. Całkowita produkcja mleka w naszym kraju daje nam już dzisiaj czwartą pozycję w Europie.

Źródło: "Farmer" 06/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.236.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.