Produkty mleczarskie potaniały

Sesja z 6. czerwca br. na giełdzie Global Dairy Trade potwierdziła spadkową tendencję notowań produktów mleczarskich. Wydarzenie to zakończyło się spadkiem ogólnego indeksu cenowego o 0,9 proc.

Pomimo ujemny wyniku sesji notowania większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich uległy podwyżce. Najwyższy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar (+ 7,4 proc.). Natomiast największy spadek wystąpił w przypadku pełnego mleka w proszku (- 3,0 proc.).

Wzrost wolumenu sprzedaży produktów mleczarskich

Na ostatniej sesji GDT sprzedano 23 119 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 1500 ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,8 proc.,
  • Masło – wzrost o 0,5 proc.,
  • Maślanka w proszku – spadek o 2,4 proc.,
  • Ser Cheddar – wzrost o 7,4 proc.,
  • Laktoza – nie oferowana,
  • Odtłuszczone mleko w proszku – bez zmian,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 3,0 proc.

Źródło: GDT
Źródło: GDT