Produkty mleczarskie potaniały
Sesja z 6. czerwca br. na giełdzie Global Dairy Trade potwierdziła spadkową tendencję notowań produktów mleczarskich. Wydarzenie to zakończyło się spadkiem ogólnego indeksu cenowego o 0,9 proc.
Pomimo ujemny wyniku sesji notowania większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich uległy podwyżce. Najwyższy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar (+ 7,4 proc.). Natomiast największy spadek wystąpił w przypadku pełnego mleka w proszku (- 3,0 proc.).
Wzrost wolumenu sprzedaży produktów mleczarskich
Na ostatniej sesji GDT sprzedano 23 119 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o nieco ponad 1500 ton wyższy w porównaniu z poprzednią aukcją. Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,8 proc.,
- Masło – wzrost o 0,5 proc.,
- Maślanka w proszku – spadek o 2,4 proc.,
- Ser Cheddar – wzrost o 7,4 proc.,
- Laktoza – nie oferowana,
- Odtłuszczone mleko w proszku – bez zmian,
- Pełne mleko w proszku – spadek o 3,0 proc.


Komentarze