PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Koszty ignorowania stresu cieplnego

Koszty ignorowania stresu cieplnego Okres występowania stresu cieplnego z biegiem lat się wydłuża, fot. Ł.Ch.

Dwa lata temu stres cieplny po raz pierwszy obserwowaliśmy już w kwietniu, mówił dr hab. Marcin Gołębiewski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Okres wysokich temperatur się wydłuża, a rozwiązania mogące zabezpieczyć stado przed tym zjawiskiem warto wprowadzić z wyprzedzeniem.



O to jakie są najczęściej popełniane błędy, których eliminacja pozwoli na ograniczenie skutków stresu cieplnego u zwierząt, zapytaliśmy doktora Gołębiewskiego, który w czasie konferencji Farmera, Nowoczesna Produkcja Zwierzęca – Mleko,  poprowadził wykład „Stres cieplny w oborze”.

Ekspert zwrócił uwagę na wzrost problemu z oddawaniem nadmiaru ciepła wraz ze zwiększeniem produkcyjności zwierząt, więc jego skutki najmocniej dotykają zwierząt najwydajniejszych. Dlatego tak ważne jest zapanowanie nad takimi elementami mikroklimatu jak wilgotność i temperatura, żeby zapewnić tym zwierzętom optymalne warunki do produkowania i funkcjonowania w stadzie.

– W tych krajach, gdzie stres cieplny jest codziennością, wszystko jest temu podporządkowane, w związku z tym, nie ma z nim zbyt dużych problemów. W Polsce stres cieplny występuje od 30 do 60 dni i budynki są niezaadaptowane do tego krótkiego okresu – mówił wykładowca.

Systemy służące ułatwieniu pozbywania się ciepła często nie są zaprojektowane, zainstalowane lub nie działają poprawnie, a wprowadzanie ich dopiero w momencie zaistnienia potrzeby to spóźnione działanie, zaznaczył ekspert.

Pewne czynniki mogące poprawić warunki mikroklimatu w budynku inwentarskim należy uwzględnić już na etapie projektowania, remontu lub modernizacji. Drugą grupę stanowią czynniki, na które mamy wpływ praktycznie niezależnie od budynku jakim dysponujemy. Zdaniem doktora Gołębiewskiego warto rozważyć zmniejszenie zagęszczenia zwierząt, ale nie przez wyprzedanie zwierząt, ale przez otwarcie obory, stworzenie okólnika z zacienieniem. Jeśli mamy taką możliwość, zmniejszy to obciążenie budynku, ułatwi oddawanie ciepła i zredukuje efekty stresu cieplnego. Poza tym możemy zmienić żywienie, zadawać paszę częściej i w innych porach, żeby ograniczyć jej zagrzewanie.

– Warto zainwestować i pomyśleć o rozwiązaniach, często niezbyt kosztownych, które by służyły temu, żeby zwierzęta mogły funkcjonować lepiej. To waży na ich produkcyjności, zdrowiu a więc na opłacalności produkcji również – podkreślał dr Gołębiewski – Koszty wystąpienia stresu cieplnego są  trudne do oszacowania dokładnie, ale bardzo wymierne. Krowy, jak wszystkie zwierzęta, reagują na dyskomfort tak, że spada produkcyjność, może ona spaść od 1 do nawet 5 kg na dobę na sztukę, w związku z tym, w zależności od tego jak długo trwa stres cieplny, mamy konkretną wymierną stratę – dodał.

Ponadto pogorszeniu ulegają wskaźniki rozrodu w stadzie, wydłuża się okres międzywycieleniowy, co generuje dodatkowe koszty, zaznaczył wykładowca. Po 2 lub 3 sezonach powtarzającego się stresu cieplnego, i zaniechań hodowcy w tym zakresie, straty mogą kilkukrotnie przewyższyć koszty niezbędne do prawidłowego dostosowania budynku.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.105.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.