Wykorzystanie składników mineralnych zawartych w paszach objętościowych kształtuje się na poziomie nie przekraczającym 50 proc. Ich niedobory mogą być przyczyną występowania wielu schorzeń układu kostnego i skóry, zaburzeń w rozrodzie, obniżonej mleczności oraz pogorszonego składu mleka. Składniki mineralne zawarte w paszy odpowiadają za szereg istotnych funkcji w organizmie zwierzęcia.
W efekcie końcowym widzianym od strony hodowcy bydła, składniki mineralne wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój zwierzęcia, poprawiają wykorzystanie paszy oraz jakość produktu zwierzęcego tym samym przyczyniając się do poprawy efektywności ekonomicznej produkcji.
Wykorzystując naturalne zachowania zwierząt – lizanie słonych powierzchni w celu uzupełnienia dawki pokarmowej bydła, produkowane są lizawki solne zawierające łatwo przyswajalne jony sodu i chloru. Dodatkowo skład lizawek może być uzupełniony w szereg mikroelementów (miedź, cynk, selen, kobalt, jod) oraz witamin (np. A, D, E).
Do lizawek solnych zwierzęta powinny mieć stały dostęp, zupełnie jak w przypadku wody, bez względu na porę roku. Szczególnie na niedobory narażone są zwierzęta utrzymywane w okresie letnim na pastwiskach. Otrzymują one bowiem mniejsze ilości pasz treściwych co czyni ich dawkę pokarmową ubogą w składniki mineralne, a także zielonka (zwłaszcza młoda) nie jest źródłem odpowiedniej ich ilości.
Niedobory te pojawiają się również u zwierząt, które karmione są w okresie zimowym paszami objętościowymi produkowanymi w niesprzyjających warunkach (jak choćby przy aktualnej pogodzie). Niewłaściwa konserwacja kiszonek czy zbiór siana przy niekorzystnych warunkach może przyczynić się do ubożenia tych pasz w wartościowe składniki mineralne.

Bydło i mleko
Komentarze